prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinneri – prijatelji djece u prometu

A kako bi kao sudionici prometa poboljšali svoja znanja i vještine i podigli razinu sigurnosti i odgovornosti za sebe i druge, u natjecanje u poznavanju prometnih propisa uključili su se i mladi eTwinneri u sklopu projekta “The green changemakers”. Tako je Gimnazija Vukovar osvojila 3. mjesto, Industrijska strojarska škola 6. mjesto a Tehnička škola Karlovac 7. mjesto.

Mladi eTwinneri odlučni su u preuzimanju odgovornosti u politikama na nacionalnoj i lokalnoj razini radi postizanja niza ciljeva održivog razvoja, uključujući ciljeve u zdravstvu, obrazovanju, infrastrukturi, održivim gradovima, klimatskim akcijama i partnerstvima. Svoju potporu u stvaranju sigurnog prometa i sigurnih gradova, ostvarili su sudjelovanjem na 4. Državnom natjecanju u poznavanju prometnih propisa putem Prometne Učilice.

Natjecanje se provodi u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine u okviru preventivno edukativnih programa s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenje broja stradavanja djece u prometu što je u skladu sa globalnim ciljem 3.6 a to je prepoloviti broj smrtno stradalih i ozlijeđenih u cestovnom prometu. Natjecanje organizira i provodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, CARNET-om i Moj Telekom d.o.o. (nositelj prava za Prometnu Učilicu).

Prometne nesreće vodeći su uzročnik smrti djece i mladih u dobi od 5 do 29 godina, a osmi uzročnik smrti na svijetu za osobe svih dobnih skupina. Iako Republika Hrvatska posljednjih godina bilježi trend pada smrtnosti od prometnih nesreća i dalje je potrebna sustavna edukacija radi povećanja sigurnosti u prometu. Mladi sudionici prometa svojim stavovima i prihvatljivim i propisnim ponašanjima svakodnevno sudjeluju u stvaranju opće kulture sigurnog prometa. A kako bi kao sudionici prometa poboljšali svoja znanja i vještine i podigli razinu sigurnosti i odgovornosti za sebe i druge, u natjecanje u poznavanju prometnih propisa uključili su se i mladi eTwinneri u sklopu projekta “The green changemakers”. U svojim školama potaknuli su i svoje vršnjake te su sve tri škole iz Republike Hrvatske, sudionice projekta “The green changemakers” sudjelovale u natjecanju, pri čemu su ostvarile izvrsne rezultate. Tako je Gimnazija Vukovar osvojila 3. mjesto, Industrijska strojarska škola 6. mjesto a Tehnička škola Karlovac 7. mjesto. Prijatelji djece u prometu

Tri su nastavnice – članice eTwinning projekta, pri tome nagrađene za doprinos u promicanju prometne kulture i poželjnog ponašanja u prometu kod učenika srednjih škola. Nastavnice Iva Bojčić iz Industrijsko strojarske škole Zagreb, Sanda Šutalo iz Tehničke škole Karlovac i Sanja Pavlović Šijanović iz Gimnazije Vukovar, za svoj su doprinos zavrijedile i osvojile plaketu “Prijatelj djece u prometu” za školsku godinu 2021./2022.

Natjecanje u poznavanju prometnih propisa putem Prometne Učilice pridonosi stjecanju odgovarajućeg prometnog znanja, prometne kulture i temeljnih načela pravilnog ponašanja u prometu uz međusobno uvažavanje i tolerantnost prema drugim sudionicima prometa. Ujedno usmjerava i potiče na savjesno i odgovorno ponašanje mladih u prometu s ciljem povećanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenja broja stradalih u prometu. Sudjelovanjem u ovom natjecanju, mladi su eTwinneri, zajedno sa svojim vršnjacima, produbili postojeća te stekli nova znanja baš kao i prijeko potrebnu sigurnost u poznavanju i primjeni prometnih pravila i propisa. Osnaženi u poželjnom i ispravnom načinu sudjelovanja u prometu, (p)ostaju savjesni i odgovorni prometni sudionici koji vlastitim primjerom promiču prometnu kulturu jer prometna kultura svakog pojedinca oblikuje svakodnevicu svakog pojedinog prometnog područja.

U uvjetima svakodnevnog rasta stupnja motorizacije a time i količine i intenziteta prometa, prometni odgoj djece i mladih ima sve veću važnost. Stoga su nastavnici okupljeni unutar eTwinning projekta, odlučili mladim eTwinnerima osigurati aktivnost u sklopu koje su predstavili interaktivnu mrežnu aplikaciju za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa i na taj ih način potaknuli na prometnu osviještenost. Ostvareni rezultati pokazatelj su i potrebe i želje mladih da nauče ne kako preživjeti već kako sigurno živjeti u svakodnevnim prometnim situacijama.