prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning aktivnosti na projektu #moj kraj i ja

Ove su godine učenici Osnovne škole Ljudevit Gaj u Zaprešiću, uključeni u eTwinning projekt “Moj kraj i ja” koji je pokrenula Srednja škola Josip Ban Jelačić, također iz Zaprešića. Projektom se povezuju osnovne i srednje škole iz istog kraja u zajedničkim ciljevima: povezati i ojačati suradnju škola u našem kraju, razvojem tvrdih i mekih vještina kod učenika a na taj se način učenici pripremaju za ulogu aktivnih građana. Projekt promovira interdisciplinarnost u pronalaženju rješenja za (samo)održivost kraja koristeći razne digitalne alate te suradnjom učenika, učitelja i nastavnika.

Jedna od prvih aktivnosti na koje su išli učenici je obilježavanje Europskog dana jezika. Inače se ovaj dan obilježava svake godine 26. rujna, no učenici škole su taj dan obilježili u petak 24. rujna 2021. godine, istraživanjem park šume Novi dvori uz pomoć aplikacije TaleBlazer.

Naime, učenici srednje škole Ban Josip Jelačić pripremili su na istoimenoj aplikaciji virtualno vođenje po Novim dvorima, a učenici škole (3. f, 4. d i peti razredi) su uz pomoć navedene aplikacije na mobilnim uređajima u stvarnoj šetnji oko znamenitosti Novih dvora saznali nešto više o njima na engleskom jeziku uz pomoć svojih učiteljica Ljiljane Soldo, Martine Velikov, Maje Horvatin i Sanje Špoljar. Naučili su puno toga i dobro se zabavili.

Jeste li, na primjer, znali da Matija Skurjeni, slikar po kojem je nazvan muzej u Novim dvorima, nije pohađao osnovnu školu te da je umro s 92 godine? Ili da je današnji restoran u Novim dvorima izgrađen na mjestu nekadašnje vrtlareve kuće? Također, da je hrvatska krilatica “Što Bog dade i sreća junačka!” bila osobno geslo Josipa Jelačića, te je kasnije uklopljena u obiteljski grb obitelji Jelačić? Svakako preporučamo da i vi pođete na virtualnu šetnju po Novim dvorima u Zaprešiću i naučite nešto novo. S veseljem očekuju i raduju se sljedećim aktivnostima eTwinning projekta.