prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt “eChristmas”

Učenici 4. b razreda Osnovne škole Lipik jedini iz Hrvatske sudjeluju u eTwinning projektu koji okuplja 29 partnera iz različitih zemalja. Autorice projekta su Vasiliki Gavrou i Vicky Zoidou iz Grčke. Dob sudionika je od vrtića do nižih razreda osnovnih škola.  

Učenici su proširili znanje o tradiciji slavljenja Božića u drugim zemljama, istraživali o blagdanima u Hrvatskoj, poboljšali usmeno i pisano izražavanje, bogatili rječnik i produbili socijalne vještine kroz osnove komunikacije na hrvatskom i engleskom jeziku. Posebno su ponosni što su njihovi radovi uključeni u humanitarnu izložbu u Pedijatrijskoj bolnici/ Bodosakeio Hospital u Grčkoj. Svrha projekta je upoznavanje tradicije slavljenja Božića u različitim zemljama. Cilj projekta je predstaviti blagdanske običaje Lipika. Kroz izradu dekorativnih elemenata, pjevanje božićnih pjesama, razmjenjivanje tradicionalnih blagdanskih recepata i ukrašavanja jelke do izrade i razmjenjivanja čestitki uz oblikovanje želja i poruka za partnere. Učenici su radili u različitim digitalnim alatima i razvijali IKT vještine. Sudjelovali su u tri videokonferencije. One su se odvijale na engleskom jeziku te su učenici morali koristiti osobna znanja kako bi komunicirali s drugim učenicima. Suradnjom s drugim školama iz različitih zemalja razmjenjivali su informacije kojima su produbili interkulturalnu svijest kod učenika.

Od početnog predstavljanja učenika i učitelja, lociranja škole na zemljovidu Europe, rad se nastavio u tjednim aktivnostima. Projektne aktivnosti su bile: predstavljanje tradicije slavljenja Božića u Lipiku, radionica izrade ukrasa za jelku, recepti za slastice i blagdanska jela lipičkih obitelji, crkvene i narodne pjesme o Božiću, oslikavanje poštanskih i dizajniranje digitalnih čestitaka, literarno oblikovanje želja i poruka. Radne aktivnosti u eTwinning projektu su ostvarivane u nastavnim predmetima hrvatskoga jezika, likovne i glazbene kulture, sata razrednika i izvannastavne aktivnosti literarne stvaraonice. Planirani odgojnoobrazovni ishodi nastavnih predmeta i odgojno-obrazovna očekivanja međupredmetnih tema su ostvareni.

Učenici su iskazali veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu u kojemu su mogli pokazati svoje govorne vještine i ostvariti suradnju s projektnim partnerima razmjenjivanjem recepata, pjesama i čestitki. Učeničke aktivnosti možete pogledati na Padlet ploči.