prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt “Leptiri”

Današnji neprimjeren odnos čovjeka prema prirodi koji rezultira zagađenjem tla, vode i zraka uvelike pridonosi velikoj štetnosti živog svijeta na njegovom staništu. Svjedoci smo nestanka ili smanjenog velikog broja populacija o kojima ovisi i naš opstanak. Jedna od takvih populacija su i leptiri.

Njihov nestanak i smanjenje broja jedinki uvelike će poremetiti život na Zemlji. Učenici IV. a razreda Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin uključili su se u eTwinning projekt “Leptiri” kako bi se upoznali s njihovom važnom ulogom u prirodnim ciklusima. Projektne aktivnosti provedene su od mjeseca listopada 2011. godine do Dana leptira u mjesecu svibnju 2022. godine. Nakon predstavljanja i upoznavanja s projektnim partnerima pristupili su ostvarenju ishoda prema postavljenom kurikulumu. Projektne aktivnosti planirane su po mjesečnim tematskim aktivnostima.LEPTIRI

U samom početku, učenici su ostvarili svoj umjetnički prikaz leptira služeći se različitim likovnim tehnikama. U jesensko vrijeme, prepuno suhog lišća, stvarali su leptire služeći se lišćem. Istraživačkom metodom rada koristeći različite izvore informacija usvojili su nova znanja i zanimljivosti o leptirima. Njihova šarolikost i rasprostranjenost u različitim geografskim područjima bile su posebna zanimljivost. Dolina leptira u blizini izvora rijeke Kupe bila je posebno interesantno područje. Gledajući obrazovne emisije i animacije o životu leptira učenici su spoznali životni ciklus leptira koji su i sami prikazali izradom plakata i uređenjem školskog panoa.

Čitanjem priča i pjesama na temu leptira dodatno su proširili svoje znanje. Na osnovu svega naučenog i istraženog uprizorili su kratku dramsku izvedbu na temu leptira. Dolaskom toplih dana ostvarili su istraživački zadatak boravkom u  prirodi pri čemu su uočili vrlo malen broj kukaca i nepojavnost leptira. U mjesecu svibnju obilježava se Dan leptira na način da se istaknutim obilježjem leptira koji se nosi na majicama upozori na važnost leptira i potakne na njihovu zaštitu.

Provedbom projekta “Leptiri” učenici su izražavali svoju kreativnost, razvijali kritičko mišljenje, suradnju, jačali osjećaj uključenosti u zajednicu te ostvarili sve postavljene ciljeve. Posebno ih veseli što su bili dio zajednice ljudi koji žele potaknuti i iskazati svoju brigu za okoliš i životnih zajednica u njemu. Sudjelovanjem u projektu “Leptiri” osvijestili su važnost brige o prirodi i suživota čovjeka i prirode.