prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt “My Grade 4”

eTwinning projekt “My Grade 4” provodio se u sklopu nastave engleskog jezika u 4. a razredu Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice. Projektu “My Grade 4” pridružilo se 11 učiteljica engleskog jezika iz šest država i to iz Portugala, Španjolske, Francuske, Poljske, Turske i Hrvatske. Na projektu je sudjelovalo oko 200 učenika od kojih je 140 registrirano i aktivno na TwinSpaceu.

Sa željom da učenje engleskog jezika učenicima postane što zanimljivije, učiteljice Susana Aleixo iz Portugalske škole Agrupamento de Escolas Latino Coelho, Lamego i Tina Parać iz škole, pokrenule su još jedan u nizu eTwinning projekta.

Projekt je započeo u rujnu i provodi se tijekom cijele školske godine. Sve projektne aktivnosti integrirane su u Kurikulum engleskog jezika u svim partnerskim školama. Glavni ciljevi projekta su osnaživanje komunikacijskih kompetencija učenika i nastavnika na engleskom jeziku kako u govoru tako i u pisanju, te poticanje suradničkog rada uz uporabu informacijsko-komunikacijske tehnologije. Na početku su suradnički dogovorili pravila ponašanja utemeljena na međusobnom poštovanju i razumijevanju, poštovanju i prihvaćanju razlika i različitosti. Također su dogovorili digitalne alate koje će tijekom provedbe projektnih aktivnosti suradnički koristiti, a organizirali su poseban prostor na TwinSpacu za savjete i pomoć pri korištenju istih. Poseban naglasak tijekom provedbe projekta bio je na e-sigurnosti učenika, stoga je dogovorno većina stranica na TwinSpaceu dostupna isključivo članovima projektnog tima. Za potrebe kontrole i evaluacije projekta izrađeno je korisničko ime i lozinka za gosta koja će biti tajno dodijeljena isključivo za potrebe evaluacije projekta.

U rujnu, na početku projekta, uslijedilo je međusobno upoznavanje. Učenici su imali zadatak izraditi svoj avatar, svoj digitalni lik, kojeg će koristiti za potrebu snimanja svog predstavljanja na engleskom jeziku. Učiteljice su objedinile sve prispjele video zapise predstavljanja svojih učenika i objedinile ih u jedan zajednički videozapis kojeg su postavile u zajedničku Wakelet kolekciju Students` presentation. U listopadu je pred učenike postavljen novi izazov, trebali su izraditi videozapis o svojoj državi na engleskom jeziku, a potom uz pomoć svojih učiteljica, napraviti digitalnu igru ili kviz o svojoj zemlji i sve objaviti u zajedničkoj Genially prezentaciji My country.

Za Božićne i Novogodišnje blagdane su organizirali likovno natjecanje. Učenici su izabrali motiv novogodišnje jelke ili Djeda Božićnjaka i nacrtali ga tehnikom po vlastitom izboru. Tajnim glasovanjem svaki tim je izabrao najbolji likovni uradak novogodišnje jelke i Djeda Božićnjaka kojeg su objavili u zajedničkoj virtualnoj Izložbi Winter exhibition. Prijatelje, učitelje i obitelj razveselili su objavom zimskog koncerta u siječnju. Tijekom prosinca učenici su, iako često prekidani izolacijama i nevoljama izazvanim pandemijom, uvježbavali pjesmu Zvončići / Jingle bells na engleskom i svom materinjem jeziku. Nastaje veliki koncert gdje možete poslušati pjesmu na jezicima svih partnerskih država Winter concert.

Suradnja s partnerskim školama posebno dolazi do izražaja tijekom rada na digitalnim knjigama. U siječnju su zajednički ilustrirali i napisali prvu e-knjigu “Romantic Couples From Fairy Tales and Cartoons”. Neplanirano, na poticaj učenika motiviranih dolaskom Valentinova, u ožujku s ponosom objavljuju još jednu eknjigu “Love Legends from My Country”.

Suradničke aktivnosti nastavljaju se i u veljači. Kako bi učenicima istakli važnost sigurnosti u online okruženju izradila sam prezentaciju Safer Internet Day na engleskom jeziku i podijelila kolegicama iz projekta. Dan sigurnijeg interneta u svim partnerskim školama započinje prikazivanjem prezentacije o sigurnijem internetu, a nakon toga smo učenike potakli na razgovor i promišljanje. Za tu priliku je izrađena digitalna ploča Safer Internet Day korištenjem digitalnog alata Lino.it gdje su učenici zajedno objavili savjete o sigurnijem korištenju interneta. S posebnim veseljem prihvaćen je prijedlog o izradi zajedničke fotografije na kojoj su učenici položajem svog tijela ispisali svjetski poznat  slogan “Together for a better Internet” i na taj način podržali svjetsku inicijativu za sigurniji internet za djecu i mlade. 

Sat o sigurnijem internetu završio je igranjem Kahoot kviza o sigurnijem internetu kojeg su suradnički izradile sve učiteljice u projektu. U veljači su podržali i obilježavanje Dana ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava diljem svijeta. Zna se koliko je važno s učenicima pričati o svim oblicima nasilje i posljedicama koje ono ostavlja, stoga su najprije učenicima ispričali priču o dječaku Cuck McNeill koji je bio zlostavljan samo jer je u školu odjenuo ružičastu majicu u znak podrške svojoj oboljeloj majci.

Tom prilikom izrađena je nova Wakelet kolekcija Pink Shirt Day koja sadrži poveznice na sve aktivnosti koje su odradili obilježavajući taj dan. Vrijedi istaknuti da su učenici samostalno dizajnirali ružičaste majice s natpisima protiv nasilja na engleskom jeziku. Fotografije njihovih radova također možete pogledati u kolekciji Pink Shirt Day.

U povodu Dana planeta zemlje učenike su podijelili u skupine sastavljene od članova različitih zemalja što je bio dodatni izazov svima. Svaka skupina dobila je istraživački zadatak vezan uz Dan planeta zemlje. Teme su bile: “Green team – Earth Day”, “Blue team – Save water”, “Brown team – Endangered species” and “Orange team- Three Rs (Reduce, reuse, recycle)”. Svi radovi objavljeni su u zajedničkoj Genially prezentaciji Earth Day. Početkom svibnja, za potrebe promidžbe projektnih aktivnosti učiteljice su zajednički osmislile i uredile digitalni list “My Grade 4″ korištenjem besplatnog alata za izradu digitalnog lista za učitelje Madmagz. Obilježili su i Dan eTwinninga s mnogobrojnim aktivnostima koje možete pogledati na poveznici Wakelet kolekcije eTwinning Day.

Učenici i učitelji su ispunjavali i evaluacijske obrasce kako bi ocijenili projekt. Evidentno je da se projekt svim učenicima i učiteljima jako svidio i da su uživali u eTwinning avanturama. Svi su izrazili želju za novom suradnjom iduće školske godine. Trenutno se organiziraju online susreti svih projektnih partnera na kojima se izmijenjaju iskustva i igraju igre i kvizovi izrađeni za potrebe projektnih aktivnosti. Koliko su učenicima ova druženja bitna vidljivo je iz brojnosti sudionika u susretima. U tijeku je i predstavljanje projekta u svim zemljama sudionicama na školskim, regionalnim i državnim razinama. Važno je naglasiti da su se sve projektne aktivnosti redovito objavljivale na mrežnim stranicama i panoima svih partnerskih škola.

Više o e Twinning projektu “My Grade 4” možete vidjeti na mrežnoj stranici projekta.