prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt “My Water Footprint”

II. osnovna škola Čakovec privodi kraju međunarodni eTwinning projekt “My Water Footprint” kojemu je glavni cilj upoznati učenike s vodnim otiskom i njegovim vrstama, nužnošću zaštite svjetskih vodnih resursa i skretanje pozornosti na klimatske promjene. Projekt “My Water Footprint” prepoznat je od Europske komisije i uz Ivu Naranđu još tri projektne partnerice iz drugih država pozvane su u grupu učitelja koja radi u koaliciji “Obrazovanje za klimu”.

U II. osnovnoj školi Čakovec tijekom školske godine 2020./2021. učenici sedmog i osmog razreda sudjelovali su u eTwinning projektu “My Water Footprint” koji su pokrenule učiteljice Bilge Varel i Iva Naranđa. U projektu je sudjelovalo 23 učitelja iz 13 država i oko 340 učenika. Glavni cilj projekta je upoznati učenike s vodnim otiskom i njegovim vrstama, nužnošću zaštite svjetskih vodnih resursa i skretanje pozornosti na klimatske promjene. Omogućavajući učenicima suradnju s vršnjacima iz drugih država putem sigurne platforme kao što je TwinSpace stvoreno je okruženje u kojem su učenici uz rad na glavnoj temi projekta, vodnom otisku, razvijali vještine uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije, vještine timskog rada, kreativnost i unaprjeđivali znanje engleskog jezika. U projektnim aktivnostima radili su i na ostvarivanju očekivanja međupredmetne teme Održivi razvoj. Ovisno o situaciji s pandemijom, aktivnosti su se provodile u školi ili online. Projekt se sastojao od većeg broja suradničkih aktivnosti, počevši od inicijalnog upitnika, natječaja za logo projekta, online igara i online susreta, obilježavanja važnih datuma kao što su Međunarodni dan zaštite močvare i močvarnih staništa, Svjetski dan voda i Dan planeta Zemlje, aktivnosti “Let’s act now and reduce our water” footprint u koju su uključili i obitelji učenika, do stvaranja priče “Water Has Power!”. Zajedno s partnerima obilježili su Dan eTwinninga. Provedena je evaluacija projekta i pred kraj projekta ponovljen inicijalni upitnik kako bi usporedili rezultate. Kreirana je mrežna stranica projekta s pregledom aktivnosti i zajedničkim radovima i Facebook stranica projekta. Više o projektu na hrvatskom jeziku i detaljnije opise aktivnosti u kojima su sudjelovali učenici može se pogledati na školskoj mrežnoj stranici. Na javnom dijelu TwinSpacea može se pogledati više o aktivnostima svih partnera. Na webinaru iz ciklusa Predstavljamo eTwinning škole u organizaciji AMPEU i eTwinningovih ambasadora 19. veljače 2021. u sklopu predstavljanja II. osnovne škole Čakovec opisane su dotadašnje projektne aktivnosti. Projekt “My Water Footprint” prepoznat je od Europske komisije te su učiteljice Iva Naranđa (Hrvatska), Stavroula Skiada (Grčka), Justyna Plota (Poljska) i Irene Sanchis Camprecios (Španjolska) pozvane u grupu učitelja koja radi u koaliciji “Obrazovanje za klimu”. Koalicija je vodeća inicijativa europskog prostora obrazovanja, a cilj joj je poduprijeti pravednu, zelenu i digitalnu društvenu tranziciju.