prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

eTwinning projekt “Pink Shirt Day 2024!”

Početkom prosinca prošle godine učenici 1 Ga razreda, smjer Arhitektonski tehničar, u okviru sata razrednog odjela, aktivno su se uključili u aktivnosti projekta “Pink Shirt Day 2024!” kako bi nizom aktivnosti promovirali važnost borbe protiv vršnjačkog nasilja, poštivanja različitosti te pristojnog i poticajnog odnosa prema drugima.

Uskoro su im se pridružili i učenici nekoliko drugih prvih razreda s nastavnicama. Daniela Usmiani iz Srednje škole Bedekovčina je s kolegicom Sonay Atar iz škole Yusuf Kalkavan Anadolu Lisesi iz Turske, pokrenula eTwinning projekt kojem su se još pridružile kolegica Ana Marketin-Sedlar iz Strojarske i prometne škola iz Varaždina, Ana Hudi i Jasna Polanović iz Srednje škole Zlatar iz Hrvatske te Melih Kalafat iz škole Gölcük Çakabey Anadolu Lisesi iz Turske i Alicia Rodrigez iz I.E.S. Guía, iz Španjolske.

Zajedno s partnerima osmišljene su aktivnosti koje su uključivale zajedničke virtualne sastanke, međusobno upoznavanje te izradu logotipa. Veliku važnost predstavljale su aktivnosti vezane uz poštivanje autorskih prava, sigurno i pristojno ponašanje na internetu. Svi učenici pogledali su film Spjit!, vrlo upečatljiv film na temu vršnjačkog nasilja, razmijenili emocije i razmišljanja o tome na koji su način obitelj, učenici u školi i nastavnici mogli utjecati kako bi spriječili tragičnu sudbinu dječaka Jochema, žrtve vršnjačkog nasilja. Nastavnici su razmijenili ideje za radionice koje su provodili s učenicima.

Kako je dan obilježavanja ružičastih majica zadnju srijedu veljače, taj mjesec su proveli organizirajući aktivnosti izrade promotivnih materijala za završne aktivnosti 28. veljače, kada se u cijelom svijetu obilježava dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Kako su škole iz Hrvatske geografski vrlo blizu, 14. veljače su organizirali zajedničko druženje u Srednjoj školi Bedekovčina, u okviru kojeg su učenici imali prilike izraditi plakate i transparente, ali i oslikati majice koje su nosili na završnoj aktivnosti. Ujedno su sudjelovali i na dvije radionice vezane uz temu poštivanja različitosti i bullyinga koje je s učenicima provela kolegica Ana Hudi.

28. veljače je bio poseban za sve partnere projekta. Svaka škola uredila je pano u holu škole, kako bi se svi učenici upoznali s važnom temom projekta, te niz promotivnih aktivnosti. Učenici Srednje škole Bedekovčina, obučeni u ružičaste majice, pod mentorstvom kolegica Danijele Švigir, Suzane Đurkan, Janje Roginić izradili su straničnike i mini plakate koje su dijelili učenicima, prolaznicima, plakate za pano škole.

Učenici 1Ga razreda su odlučili promotivne aktivnosti organizirati zajedno s učenicima iz Varaždina na ulicama Varaždina. Nizom aktivnosti: u suradnji s Gradom Varaždinom i Turističkom zajednicom promovirali su aktivnosti projekta i Dan ružičastih majica u centru grada prigodnim materijalima na štandu, dijelili promotivne letke prolaznicima, ružičaste balone najmlađima. Svaki prolaznik mogao je napisati poruku podrške žrtvama vršnjačkog nasilja.

Svi partneri održali su niz promotivnih aktivnosti, u okviru kojih je i nastala zajednička pjesma u formi akrostiha. Projekt će završiti zajedničkim virtualnim sastankom tijekom kojeg ćemo razmijeniti provedene aktivnosti i dogovoriti nastavak suradnje, te završnom evaluacijom ovog predivnog projekta koji nam je svima donio pregršt emocija, zadovoljstvo provedenim aktivnostima i nova prijateljstva.