prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“EU Skills4U” novi Erasmus+ projekt Upravne škole Zagreb

“EU Skills4U” novi je Erasmus+ projekt Upravne škole Zagreb namijenjen svim učenicima škole i prvi Erasmus+ projekt kojeg škola provodi u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Učenici će sudjelovati na međunarodnom strukovnom daktilografskom natjecanju i kongresu Intersteno te obavljati stručnu praksu u inozemstvu. Škola više od 60 godina provodi srednjoškolsko obrazovanje učenika u strukovnom sektoru Ekonomija, trgovina i poslovna administracija kroz tri strukovna programa: Poslovni tajnik, Upravni referent i Administrator.

Od 2016. godine škola je aplicirala i uspješno provela ukupno šest Erasmus+ projekata u Ključnoj aktivnosti 1 u sklopu kojih su ostvarene mobilnosti više zaposlenika škole. Ove godine škola je prvi put aplicirala za bespovratna sredstva za Mobilnost pojedinaca u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju za provedbu kratkoročnog projekta koji će uključivati mobilnost učenika.

Teme dosadašnjih školskih Erasmus+ projekata odnosile su se na podizanje kvalitete učenja i poučavanja, inkluziju, digitalne kompetencije, umjetnost i poduzetništvo te ekologiju. Aktivnosti u ovim projektima primarno su se odnosile na profesionalni razvoj zaposlenika kroz pohađanje tečajeva u inozemstvu i širenje mreže inozemnih kontakata za razvoj buduće suradnje i projekata.

Nastavnici koji su sudjelovali u spomenutim projektima su novostečena znanja i iskustva implementirali u svoj redovan rad u nastavi te su osmislili i nekoliko novih školskih projekata i aktivnosti za učenike kao što su Dan Europe, Međunarodni dan obrazovanja, Sajam međusobne razmjene, Dan ekološke osviještenosti i slično.

Logotip projekta EU Skills4U Upravne škole Zagreb

Tijekom diseminacijskih aktivnosti uočena je želja i potreba učenika škole da oni sami u sklopu mobilnosti steknu vlastita internacionalna iskustva koja bi povoljno utjecala na njihov osobni i profesionalni razvoj.

Upravna škola Zagreb je stoga ove godine prvi put aplicirala za bespovratna sredstva za Mobilnost pojedinaca u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Školi je odobrena je provedba kratkoročnog projekta pod nazivom “EU Skills4U” u trajanju od 18 mjeseci koji će po prvi put uključivati mobilnost učenika.

Provedba projekta kreće u studenom ove godine, a predviđeno trajanje projekta je do svibnja 2025. godine. U pripremnoj fazi osmišljen je prepoznatljiv logotip projekta, a uskoro kreće provedba i svih ostalih predviđenih aktivnosti za učenike.

Predviđene su dvije mobilnosti učenika u Poljsku i Njemačku tijekom ove i sljedeće školske godine uz prisustvo nastavnika u pratnji. Prva mobilnost je odlazak 15 učenika u Poljsku radi sudjelovanja uživo na međunarodnom strukovnom daktilografskom natjecanju i kongresu Intersteno 2024. tijekom školske godine 2023./2024. Druga mobilnost je odlazak 15 učenika u Njemačku radi pohađanja stručne prakse kod poslodavca u inozemstvu tijekom školske godine 2024./2025. 

Aktivnostima u projektu predviđene su praktične, jezične i kulturološke pripreme za učenike te dodatni rad, mentorstvo, praćenje i pružanje podrške učenicima u svim fazama projekta.

Ciljevi projekta su poticati izvrsnost u strukovnim znanjima i vještinama kroz sudjelovanje na međunarodnim strukovnim natjecanjima, povećati konkurentnost učenika na globalnom tržištu rada kroz usvajanje novih strukovnih znanja, te modernizirati obavljanje stručne prakse radi povećanja kvalitete strukovnog obrazovanja kojeg Upravna škola Zagreb pruža učenicima.

Provedba aktivnosti financirana se dodijeljenim sredstvima u okviru Erasmus+ programa od Agencije za mobilnost i projekte EU, a članice projektnog tima su strukovne nastavnice Sanja Cetinjanin Thes, Andrea Wawrzynek i Celestina Škeljo, te stručna suradnica pedagoginja Marija Hazdovac i ravnateljica škole Suzana Hitrec.

Hrvatsko stenografsko društvo je nacionalna krovna udruga daktilografa, stenografa i informatičara. Od 2005. godine aktivni je član Intersteno udruženja te kontinuirano posreduje prilikom sudjelovanja vlastitih članova i svih ostalih natjecatelja iz Republike Hrvatske na ovom međunarodnom strukovnom natjecanju.

Intersteno – International federation for information processing je neprofitna strukovna organizacija i vodeća svjetska organizacija za obradu teksta.  Republika Hrvatska je aktivna članica Intersteno udruženja od 2005. godine od kada kontinuirano aktivno sudjeluje na međunarodnim kongresima i strukovnim natjecanjima koji se svake dvije godine održavaju u drugoj državi članici ovog udruženja. Republika Hrvatska bila je 2016. godine domaćin sastanka Vijeća Interstena.

Interinfo Polska je strukovna udruga sa sjedištem u Tychyju u Poljskoj koja se bavi strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem kroz organizaciju seminara, tečajeva i natjecanja, a od 2007. godine je aktivni član Intersteno federacije. Interinfo Polska domaćin je sljedećeg svjetskog daktilografskog natjecanja koje će se održati  2024. godine u Katowicama u Poljskoj.

Kroatische Wirtschaftsvereinigung e. V. – Hrvatski gospodarski savez je strukovna udruga sa sjedištem u Frankfurtu u Njemačkoj koja zastupa ideje i interese raznih institucija i tvrtki u Hrvatskoj i Njemačkoj te između ostalog organizira i provodi stručno usavršavanje i obuku nastavnika i učenika u sklopu Erasmus+ programa.