prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

European Code League – Science on Stage

Sudjelovanje u manifestacijama međunarodnog karaktera uvijek predstavlja izazov i priliku za stjecanje novih znanja, vještina i iskustava. Svaki se nastavnik trudi osigurati poticajno okruženje i prepoznati prilike u kojima učenici mogu ostvariti svoje potencijale i ispitati vlastite granice.

Europsko natjecanje European Code League – Science on Stage zasigurno predstavlja priliku za obrazovni razvoj učenika kroz interakciju sa svojim vršnjacima diljem Europe, zainteresiranima za područje programiranja u izabranim programskim okruženjima ili jezicima poput Snapa!, Scratcha, C++ te izradu STEM projekata korištenjem mikrokontrolera poput Arduina, Raspberry Pi, Calliope mini i slično, u kategorijama fundamentalnih znanosti, mikrokontrola svijeta i okoline 4.0. Prilika je to u kojoj učenici stječu uvid u raznolike aktivnosti i projekte temeljene na inovativnim i kreativnim programerskim rješenjima te odmjeravaju vlastite snage u području STEMa u odnosu na ostale sudionike. Zbog situacije uzrokovane pandemijom, natjecanje European Code League – Science on Stage, započeto u školskoj 2019./2020. godini, protegnulo se i na školsku 2020./2021. godinu.

Tako su na projektu održivog razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije uz pomoć pametne i zelene tehnologije radile dvije generacije vukovarskih gimnazijalaca. Projekt su započeli prošlogodišnji maturanti Marko, Matija i Matko kroz razvoj ideje pametnog grada a nastavile su učenice 1. razreda, Lara i Ema, nadogradnjom rješenja i proširenjem projekta na tehnički iskoristivi potencijal energije sunčeva sustava praćenjem položaja Sunca pomoću Arduino Uno razvojne platforme pri čemu tracker nosači okreću solarne panele tijekom dana prema Suncu ili prema najsvjetlijim dijelu neba te izradom modela automobila na daljinsko upravljanje s određenom razinom autonomnosti prilikom vožnje koristeći Arduino platformu i ultrazvučne senzore i kameru za manipulaciju u okolini razvijajući ideju po kojoj će autonomna vozila imati ne samo veliki utjecaj na transport i mobilnost već i na smanjenje onečišćenja zraka.

Sudionice finala European Code League

Lara i Ema – sudionice finala European Code League

Međugeneracijskom suradnjom nastao je projekt čije su kvalitete prepoznate i na natjecanju European Code League te je projekt izdvojen u 10 najboljih europskih projekata, čime je osigurao ulazak u finale i završnicu natjecanja. Iako je završnica planirana kao događaj u živo u Mannheimu, zbog sigurnosnih epidemioloških razloga održana je u virtualnom okruženju 28. svibnja 2021. U finalu su se sučelili učenički projekti iz 8 zemalja (Belgija, Njemačka, Grčka, Rumunjska, Turska, Mađarska, Portugal i Hrvatska) a međunarodni ocjenjivački tim imao je težak zadatak izabrati najbolji projekt. Titula pobjednika pripala je učenicima iz Rumunjske za projekt „CaeliBox”. Tim vukovarske gimnazije bio je jedini predstavnik iz Republike Hrvatske a sama činjenica da je između 200 prijavljenih projekata izabran u 10 najboljih, za Laru i Emu, bio je izniman uspjeh. Za svoj trud i rad, učenice su nagrađene diplomom za sudjelovanje u završnici natjecanja, ruksakom i bonom u vrijednosti 500 € za kupovinu tehničkih komponenti.

European Code League - Science on Stage - nagrade

European Code League – Science on Stage – nagrade

Zasigurno, poticaj je to za nastavak rada u području STEMa kroz stvaranje vlastitih malih tehnoloških kreacija. Kako im ideja ne nedostaje, usvajanjem novih znanja, sustavnom edukacijom i stjecanjem iskustva, djevojke se osnažuju na svom razvojnom putu a svaki svoj uspjeh pripisuju brojnim satima rada, upornosti i znatiželji. Kažu da se neuspjeha ne plaše jer su i oni prilike za učenje i napredovanje.

Danas internetski prostor obiluje brojnim i raznovrsnim pozivima na natjecanja, smotre, izložbe, natječaje u kojima svatko može pronaći područje vlastitog interesa. Prilike su to u kojima djeca i mladi mogu pokazati koliko znaju i koliko mogu. Potaknimo ih u nove izazove u kojima će imati priliku ostvariti svoje potencijale, budimo im oslonac i podrška i zajedno pomičimo granice!