prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski dan glazbe u školama

Pjevački zbor i orkestar OŠ Meje iz Splita i ove godine sudjelovao je u međunarodnom projektu obilježavanja Europskog dana glazbe – European Day of Music in School (EuDaMuS) u organizaciji Europske udruge za glazbu u školi.

Ove godine u projektu su sudjelovali učenici iz više od 400 europskih škola koji su predstavili tradicijsku glazbu svog zavičaja. Tema ovogodišnje proslave Europskog dana glazbe je Jedinstveni i ujedinjeni u glazbi. Učenici su uvježbali dalmatinsku pjesmu Plovi barka u vokalnoj i instrumentalnoj verziji.

Nacionalna koordinatorica projekta doc. dr. sc. Blaženka Bačlija Sušić s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu pridružila je školsku snimku snimkama svih sudionika te je izrađen zajednički video čiju su premijeru učenici pratili u školi.

Za ovu prigodu pristupilo se projektu izrade EuDaMus Songbooka – Ujedinjeni u Europi. Šškola je bila predstavnik za Hrvatsku s pjesmom Plovi barka. Projekt se izvodio po etapama:

do 1. prosinca 2023. trebalo je na zajednički Google Drive učitati:

  • opis pjesme
  • melodiju učitanu kao MIDI datoteku
  • Finale, Sibelius ili MuseScore datoteku partiture.

1.-15. prosinca, 2023.

Svakom od sudionika bio je dodijeljen par, a  od sudionika se tražilo da pročitaju materijal pjesme iz druge zemlje, da se ponašaju se kao kritični prijatelj i potvrde je li sve jasno ili predlože što bi se moglo revidirati ili dodati.

  • 15. prosinca,2023. – 15. siječnja, 2024. – Urednici su dodavali svoje komentare/prijedloge za izmjene.
  • 15. siječnja – 1. veljače, 2024. – Slijedio je rad na konačnim revizijama vlastitog doprinosa, uzimajući u obzir sve komentare i prijedloge (od strane para autora i urednika).
  • do 1. veljače, 2024. – sudionici su trebali prenijeti audio snimku i svoj konačni revidirani tekst. Na kraju 15. 3. 2024., na Europski dan glazbe u školama objavljen je Eudamus Songbook na mrežnoj stranici 

Cilj projekta je promoviranje glazbenog obrazovanja pjevanjem, umjetničkim stvaranjem, crtanjem, slušanjem glazbe, raspravljanjem i dijeljenjem glazbe s građanima diljem Europe. Ponosni smo što smo bili dio ovog lijepog i uspješnog projekta.