prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski dan jezika obilježen sudjelovanjem u eTwinning projektima

Učenici šestih razreda Osnovne škole Pavao Belas iz Brdovca zajedno sa svojim vršnjacima iz Europe obilježili su 26. rujna 2020. godine, odnosno Europski dan jezika sudjelujući u dva eTwinning projekta. Zajedno su sa svojim europskim vršnjacima slavili jezičnu raznolikost kontinenta s više od 200 jezika i dijalekata, 24 službena jezika EU i tri pisma. 

U projektu pod nazivom “Let's celebrate the European Day of Languages together” sudjelovali su učenici iz 24 različite europske zemlje. Učenici su na svom jeziku napisali kratku poruku, preveli na engleski jezik i u dokument dodali zastavu svoje države. Na kraju projekta, ispisani su svi dokumenti s različitim europskim zastavama i jezicima, stvorio se lanac koji čini zajedništvo i njime su ukrašene škole partneri. Svaka zemlja ima svoj jezik koji su učenici otkrili čitajući poruke. Ideja drugog eTwinning projekta “Our European Day of languages Book” bila je stvoriti knjigu kako bi se pokazala raznolikost i ljepota različitih jezika. Svaki je partnerski tim pripremio četiri stranice, uključujući članak koji je predstavio zemlju, grad, školu i članak o nekim manje poznatim pojedinostima o jeziku ili pjesmu na maternjem jeziku. Članci su objavljeni na izvornom jeziku, a na drugoj stranici je sažetak na engleskom jeziku. Na kraju projekta učenici su zajedno odigrali kviz i provjerili svoje znanje o europskim državama. U projektu su sudjelovali učenici iz 12 različitih europskih država. U oba su projekta učenici razvijali svoje kritičko razmišljanje, suradnju, kreativnost i jezične vještine. Autori se nadaju da će učenici postati svjesniji značaja jezične raznolikosti i važnosti tolerancije.