prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski dan jezika

Europski dan jezika obilježava se na inicijativu Vijeća Europe svake godine 26. rujna. Cilj je obilježavanja upoznavanje s jezičnom i kulturnom baštinom Europe i očuvanje i uvažavanje njezine raznolikosti, kao te isticanje važnosti cjeloživotnog učenja jezika.

 

 

Već je tradicionalno taj dan obilježen i u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku. Projekt su kao i do sada, zajednički osmislile učiteljice Hrvatskog jezika Ivana Milišić i Marita Županović i stranih jezika Kolinda Gabrilo, Dragana Bura i Vlatka Mihaljević Rak.

Pod njihovim vodstvom učenici su tjedan dana prije samog obilježavanja bojili zastave europskih država (peti razredi) i izrađivali natpise s tri važne riječi/izraza (hvala, oprosti, volim te) na stranim jezicima (šesti razredi) kojima je ukrašeno predvorje škole.

Učenici sedmih razreda su za to vrijeme istraživali i prikupljali materijale te uredili i po čitavoj školi rasporedili štandove koji predstavljaju pojedine europske države.

Učenici osmih razreda su na sam Europski dan jezika obilazili te štandove i od izvornih govornika, predstavnika tih država koji su se odazvali našem pozivu, saznali neke zanimljivosti o tim državama i njihovom jeziku. Ove su godine bile zastupljene Mađarska (gđa Anita Skelin Kiss), Rumunjska (gđa Catalina Skelin), Slovačka (gosp. Antonio Kardum Tomazin), Francuska (gđa Klara Rodin), Rusija (gđa Ksenija Biočić), Ukrajina (gđa Kateryna Sergeevna), Belgija (gosp. Yvan Zizic), Turska (gosp. Erhan Hür), Poljska (gosp. Sebastian Latocha), Kosovo (gosp. Ljazer Čivljak), Njemačka (gđa Betina Županović), Norveška (gosp. Knut Westgaard) i Italija (zbog iznenadne spriječenosti gosp. Igora Toccacelija predstavile su je učiteljice Kolinda Gabrilo i Marita Županović).

Naučeno su učenici imali priliku pokazati putem Kahoot kviza koji je potom održan u kongresnoj dvorani škole. Pobjedu je s 18 od mogućih 26 točnih odgovora odnijela ekipa u sastavu Jakov Paškov (8. a), Ante Gojčeta (8. b) i Lucija Jurković (8. a) te su zasluženo osvojili simboličnu nagradu.

Dragim su gostima tom prigodom uručene zahvalnice i prigodan znak pažnje i ovim im putem još jednom zahvaljujemo, kao i svim učenicima i kolegama koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta, a nadamo se i veselimo uspješnoj suradnji i sljedeće godine.

 Vlatka Mihaljević Rak, učiteljica Engleskog i Njemačkog jezika