prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski tjedan održivog razvoja 2023.

Zdravstvena škola Split ove godine s velikim entuzijazmom posvetila se Europskom tjednu održivog razvoja koji se odvijao od 20. do 26. rujna 2023. godine, pružajući snažnu poruku o važnosti razumijevanja ugljičnog otiska, klimatskih promjena i obnovljivih izvora energije. Ovaj intenzivan tjedan aktivnosti pružio je učenicima jedinstvenu priliku za edukaciju, podizanje svijesti i poticanje na akciju, čime su aktivno doprinijeli očuvanju našeg dragocjenog okoliša.

Aktivnosti su obuhvatile raznovrsne programe kako bi se učenicima približili ključni koncepti održivosti i klimatskih promjena.

Tjedan je započeo interaktivnim predavanjem pod nazivom “Ugljični otisak – koraci prema održivosti”. Nastavnici su vodili učenike kroz temeljne koncepte emisija stakleničkih plinova i istražili njihov utjecaj na klimatske promjene. Učenici su shvatili kako njihove svakodnevne odluke, poput izbora prijevoza ili hrane, mogu znatno utjecati na okoliš. U stvarnim primjerima, učenici su dublje razumjeli veze između svojih postupaka i globalnih posljedica.

Slijedila je radionica nazvana “Naš ugljični otisak i matematika” koja je spojila temu ugljičnog otiska s matematičkim znanjem. Učenici su putem osnovnih računskih operacija i linearne algebre stekli kvantitativno razumijevanje utjecaja svojih aktivnosti na emisije stakleničkih plinova. Ova aktivnost potaknula je učenike da razmišljaju o tome kako male promjene u njihovim životima mogu imati značajan utjecaj na okoliš.

Predavanje pod nazivom “Obnovljivi izvori kao ključ promjene” pružilo je učenicima uvid u različite metode i tehnologije za dobivanje energije iz obnovljivih izvora kao što su sunčeva toplina, vjetar, voda i geotermalna toplina. Ova predavanja naglasila su važnost smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima i smanjenju negativnih utjecaja na okoliš.

Radionica “Podizanje razine mora” posvetila se rastućim posljedicama klimatskih promjena, posebno podizanju razine mora. Učenici su koristili satelitske snimke kako bi analizirali stvarne podatke o porastu razine mora. Ova praktična vježba potaknula je učenike da bolje razumiju utjecaj klimatskih promjena na prirodna okoliša i ljudske zajednice, potičući ih na kritičko razmišljanje o dugoročnim posljedicama i potrebi prilagodbe.

Prije glavnih aktivnosti, učenički volonteri su provodili istraživanje o klimatskim promjenama u Hrvatskoj i njihovom globalnom utjecaju, kao i o obnovljivim izvorima energije. Na temelju svojih saznanja, izradili su digitalne plakate i stripove koji su na kreativan i edukativan način prikazivali svoja saznanja. Plakati su bili izloženi u atriju škole tijekom Tjedna održivog razvoja kako bi se podigla svijest među učenicima i širom javnosti o važnosti očuvanja okoliša.

Tijekom cijelog tjedna dokumentirane su sve aktivnosti, a na kraju je izrađena digitalna knjiga koja kronološki prikazuje sve korake, spoznaje i dosege ovog tjedna posvećenog održivom razvoju. Ova knjiga služit će kao inspiracija za buduće generacije učenika i podsjetnik na njihov doprinos zaštiti planeta. Digitalna knjiga dostupna je na poveznici.

Ovaj sveobuhvatni tjedan aktivnosti nije samo obogatio znanje učenika o klimatskim promjenama, već ih je potaknuo da postanu aktivni sudionici u borbi za održivu budućnost. Kroz edukaciju i svijest, Zdravstvena škola i njeni učenici nastavljaju doprinositi globalnim naporima za očuvanje okoliša i stvaranje održivijeg svijeta za sve nas.