prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski tjedan programiranja u II. osnovnoj školi Čakovec

I ove godine učenici II. osnovne škole Čakovec sudjelovali su u Europskom tjednu programiranja. Na nastavi informatike održano je ukupno 14 aktivnosti. Događanja su prijavljena na Code Week karti događanja i za Code Week 4 All Challenge. 

Kroz aktivnosti učenike je vodila učiteljica informatike Iva Naranđa. Aktivnost “Upoznajmo Scratch” bila je namjenjena učenicima četvrtih razreda koji su ove školske godine krenuli na izbornu nastavu informatike i napravili prve korake u programiranju, upoznali Scratch i počeli raditi svoje prve Scratch projekte. Za učenike šestog razreda sudjelovanje u Europskom tjednu programiranja dio je aktivnosti na eTwinning projektu “Micro circuits for Mega solutions”, a sudjelovali su u dvije aktivnosti: “Let´s meet the BBC micro:bit!” i “BBC micro:bit – Virtual Pet”. Učenici su na prvom blok-satu upoznali BBC micro:bit kroz nekoliko jednostavnih primjera. Na drugom blok-satu izradili su virtualnog ljubimca koji pokazuje kako se osjeća kada ga hranimo, kada se igramo s njime i kada ga pokušamo istovremeno hraniti i igrati se s njime, dok se sve preostalo vrijeme na micro:bitu prikazuje sličica odabranog ljubimca (životinje). Osim samog programskog rješenja, učenici su trebali izraditi masku za micro:bit što je iziskivalo preciznost u radu i pružilo priliku za iskazivanje kreativnosti. Učenici sedmih razreda sudjelovali su u radionici BBC micro:bit – moj ljubimac na kojoj su ponovili dijelove gradiva iz programiranja obrađenih prošle školske godine tijekom nastave na daljinu (složeno grananje) i pomoću micro:bita također napravili virtualnog ljubimca. Osmi razredi upoznali su se s chatbotom i radili pomoću vodiča Trivia Chatbot. Bila je ovo prilika da se ponovi neke dijelove gradiva iz programiranja u programskom jeziku Python i da se razvija računalno razmišljanje, proširi znanje i nauči nešto novo. Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri u sklopu eTwinning projekta “Micro circuits for Mega solutions” i aktivnosti “BBC micro:bit as step counter” okušali su se u izradi brojača koraka pomoću micro:bita, u jednostavnijoj i složenijoj verziji. U sklopu eTwinning projekta Micro circuits for Mega solutions održan je eTwinning Live Event tijekom kojeg su učiteljice na zajedničkom Padletu predstavile svoje aktivnosti i razmijenile iskustva. U pripremi su daljnje aktivnosti u sklopu navedenog eTwinning projekta tijekom kojeg će učenici upoznati još mogućnosti micro:bita i Fischertechnik Robotics set micro:bit. Aktivnosti u sklopu eTwinning projekta predstavljene su kratkim videozapisom.