prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Europski tjedan sporta u znaku tradicijskih sportova i igara

Izazov današnjeg modernog društva je sačuvati od zaborava stare sportove i igre i uključiti ih u svakodnevni život u obliku sportske rekreacije.

Vukovarski se gimnazijalci već četvrtu godinu zaredom uključuju u promicanje i podržavanje inicijative Europskog tjedna sporta. Svake godine provode se zabavne i maštovite aktivnosti s ciljem poticanja što većeg broja sudionika neovisno o dobi, spolu ili tjelesnoj pripremljenosti na aktivno sudjelovanje u sportskim i tjelesnim aktivnostima uz podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima.

Ove je godine Europski tjedan sporta organiziran u znaku pomalo zaboravljenih tradicijskih igara i sportova. Budući za njihovu organizaciju i provedbu nisu nužni veliki infrastrukturni zahtjevi te ne iziskuju potrebu za posebnom opremom, odjećom ili rekvizitima, mogu se jednostavno prilagoditi izvođenju u prirodi ali i u zatvorenim prostorima poput sportskih dvorana što olakšava planiranje koje ne ovisi o vremenskim uvjetima.Utrke u vrećama

Proces globalizacije i suvremeni način života promijenio je životne navike ne samo djece već i odraslih a odrastanje mladih generacija uz tehnološka pomagala ostavlja sve manje vremena za tjelesne aktivnosti, sportove i igre, posebice one iz davnina. Stoga je Europski tjedan sporta bio izvrsna prilika za oživljavanje disciplina: potezanje užeta, prevrtanje strunjače (izvorno, gigantska kamionska guma), utrke u vrećama i prenošenje lopte za odbojku između dva štapa.

Utrka u vrećama organizirana je na način da se svaki natjecatelj (učenik) trebao uvući u jutenu vreću, te skačući biti najbrži u utrci. Povlačenje konopa osmišljeno je kao igra u kojoj dva tima odmjeravaju snage u pokušaju povlačenja oznake sa sredine užeta preko zadane granice. U nedostatku gume za prevrtanje poslužila je velika strunjača. Prevrćući strunjaču, ekipe su se trudile biti što brže i spretnije kako bi pravilno izvele zadatak i prve došle do cilja bez negativnih bodova. Igra prenošenja lopte štapovima bila je vrlo zabavna, ali i iznimno zahtjevna budući je zahtijevala korelaciju između motoričke inteligencije i kognitivnih sposobnosti. Uz puno truda natjecatelja, aktivnosti su obilježila vatrena bodrenja i navijanja te žive rasprave oko rezultata. Igre su izazivale mnogo smjeha, a nekima i tjerale suze na oči. Sveprisutno dobro raspoloženje i vedar sportski duh djece u neopterećenoj igri i natjecanju koje još do tada nisu doživjeli, zasigurno vrijedi ponoviti.

Stari sportovi kao oblik sportske rekreacije pozitivno utječu na poboljšanje zdravlja, na prevenciju bolesti i ostvarenje čovjekove biološke potrebne za kretanjem dok se društveni aspekt ogleda u čovjekovoj potrebi za socijalizacijom, zabavom i igrom.Prevrtanje strunjače (izvorno kamionske gume) Izazov današnjeg modernog društva je sačuvati od zaborava stare sportove i igre i uključiti ih u svakodnevni život u obliku sportske rekreacije kako bi se bogata sportska, kulturna i tradicijska baština nastavila prenositi s koljena na koljeno opstajući kao izvor tjelesne aktivnosti, socijalizacije s vršnjacima, poticanja mašte, učenja odgovornosti i savjesnosti. Vukovarski gimnazijalci pokazali su kako se kroz igru i stare sportove razvijaju socijalni odnosi unutar grupe, preuzimaju odgovornosti za organizaciju i provedbu igre, razvija mašta prilagođavanjem starim pravilima te razvija svijest o važnosti očuvanja društvenih običaja.