prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Fake projekt – medijska pismenost i dezinformacije u eTwinningu

Fake projekt – medijska pismenost i dezinformacije u eTwinningu je projekt u kojemu je sudjelovalo sedam osnovnih i srednjih škola, a bavio se razvijanjem medijske pismenosti sudionika i dezinformacijama.

Osnovna škola Pantovčak se pridružila eTwinning projektu pod nazivom „Fake projekt – medijska pismenost i dezinformacije u eTwinningu“. U projektu su uz našu školu sudjelovale: OŠ Voltino, OŠ Kraljevica, OŠ Ludbreg, OŠ Koprivnički Ivanec, Srednja škola Bedekovčina i Srednja škola Konjščina. U planiranim su aktivnostima sudjelovali učenici šestih i sedmih razreda. Aktivnosti su provodili učiteljica fizike i tehničke kulture Danijela Takač (Erasmus ambasadorica) i učitelj informatike i mentor, Danijel Forjan. Voditeljice projekta su Daniela Usmiani i Danijela Takač.

Projekt u kojem su sudjelovali partneri iz nekoliko osnovnih i srednjih škola obradili su teme vezane uz medijsku pismenost i dezinformacije. Paralelno uz projekt održano je i 5 webinara – edukacija za sudionike i sve zainteresirane kojima su se educirali sudionici webinara o kvalitetnoj provedbi eTwinning projekta u svim životnim fazama od traženja i upoznavanja partnera do završne diseminacije i evaluacije cijelog projekta. Tijekom webinara pokazali su se rezultati aktivnosti i predstavili su se radovi u pojedinima suradničkim alatima.

Tako su kroz projekt koji je trajao mjesec dana, učenici istraživali lažne vijesti, fotografije, video zapise te su ih naučili i izrađivati uporabom Fakebook aplikacije, generatora za kreiranje lažnih statusa, Facebook i Instagram profila. Naučili smo što su to Autorska prava i Netiquette, izrađivali smo logotip projekta, a na kraju projekta izvršena je evaluacija projekta uporabom aplikacije Flipgrid gdje su sudionici morali ostaviti poruku u obliku videa što misle o projektu, koje su im se aktivnosti svidjele te što su novoga naučili.