prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival prava djece

Ovogodišnji Festival prava djece počinje 16. listopada, a razne aktivnosti bit će dostupne u čak 22 grada diljem Hrvatske. Tako će učenici osnovnih i srednjih škola od Vukovara do Dubrovnika moći uživati u školskim projekcijama “Školski objektiv” (za učenike od 4. do 8. razreda osnovnih škola) i “Mislim, dakle snimam” (za učenike srednjih škola).

Priče o temama koje su važne djeci i mladima kroz filmove ispričali su njihovi vršnjaci, a kako bi vrijednost viđenog ostala i nakon Festivala, organizatori će pripremiti i nastavne pripreme pomoću kojih će učitelji, nastavnici i stručni suradnici moći dodatno obraditi teme iz filmova. Nastavne pripreme bit će dostupne na internetskoj stranici Festivala nakon 25. listopada.

U sklopu matineje “Školski objektiv” učenici osnovnih škola imat će priliku pogledati i nekoliko nagrađenih filmova s 57. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, kao što su Svakom je bog dao nešto o dječaku Teu koji je vrstan plivač unatoč svojoj bolesti; Odlučno nefilm o vršnjačkom pritisku koji ponekad zna biti toliko snažan da djeca i mladi pod njim popuštaju; te Rand i Wasim, dirljivu priču o sestri i bratu koji govore o svom izbjegličkom životu i kako zamišljaju budućnost u novoj domovini Hrvatskoj u kojoj traže azil.

Matineja “Mislim, dakle snimam” za srednjoškolce također će prikazati nekoliko nagrađenih filmova. Na 24. Filmskoj reviji mladeži nagradu su osvojili filmovi David Prvo su došli… Dok prvi film priča životnu priču mladića Davida, drugi je adaptacija poznate pjesme Martina Niemöllera. Priča o brzini kojom se lažne vijesti mogu proširiti i koliki utjecaj to može imati na društvo odlično je opisana u filmu The Bitcoin Boy, koji je i nagrađen na 12. Four River Film Festivalu.

Do danas je više od 57 500 djece sudjelovalo na projekcijama filmova njihovih vršnjaka i vršnjakinja kroz Festival prava djece, a ove godine školske matineje organiziraju se u Čakovcu, Dubrovniku, Koprivnici, Krapini, Novskoj, Novom Marofu, Osijeku, Pazinu, Poreču, Puli, Rijeci, Rovinju, Samoboru, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Vukovaru, Zadru i Zagrebu.

Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator organizira Festival prava djece u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom i brojnim drugim partnerima.

Sve zainteresirane škole koje se žele prijaviti za matineju mogu to učiniti na e-adresi festivalpravadjece@alternator.hr.

 

Vijest je prenesena s portala Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.