prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival zavičajne književnosti

Festival zavičajne književnosti, kojemu je cilj poticanje kvalitetnog književnog stvaralaštva i afirmiranje zavičajnih književnika, održat će se u listopadu u Splitu, a u ponedjeljak, 3. travnja bit će objavljen natječaj na koji zainteresirani mogu poslati dosad neobjavljene radove.

Natječaj će biti otvoren do 1. svibnja, a radove treba poslati u ogranak Matice hrvatske u Splitu. Prosudbeno povjerenstvo prijavljene će radove pregledati te odabrati pet najboljih, a nagrada će biti objavljivanje knjige.

S obzirom na raznolikosti Splitsko-dalmatinske županije i vrijednosti koje posjeduje kroz hrvatski jezik, tradicijske običaje, ali i kroz dijalekte, cilj je festivala pomoći neafirmiranim književnicima s iznimnim potencijalom, istaknuo je župan Blaženko Boban.

Predsjednica splitskog ogranka Matice hrvatske Snježana Šetka napomenula je da je riječ o manifestaciji koja dosad nije postojala na tom području, a njome se želi potaknuti književno stvaralaštvo i afirmirati zavičajne književnike. Podsjetila je da puno ljudi piše pjesme, prozu, drame ili romane, ali nemaju mogućnost svoja djela predstaviti javnosti. Sada imaju priliku za to, a na Festivalu u listopadu bit će predstavljena djela i autori.

Cilj manifestacije je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih književnika, njegovanje štokavskog i čakavskog narječja, afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

Osim ogranka Matice Hrvatske Split u realizaciji projekta sudjeluju i Književni krug Split te Katedra za hrvatski jezik splitskog Filozofskog fakulteta.