prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Filmska revija mladeži i Four River Film Festival

Od 6. do 10. rujna u sklopu 27 Filmske revije mladeži i 15. Four River Film Festivala pored natjecateljskog programa, održavat će se i večernje filmske projekcije na obalama karlovačkih rijeka te raznolik edukativni program.

27. Filmska revija mladeži i 15. Four River Film Festival održat će se od 6. do 10. rujna u Karlovcu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. Grad na četiri rijeke tako opet postaje privremeno središte filmskog stvaralaštva mladih, a posebno veseli što se nakon dvije izazovne pandemijske godine festivali napokon održavaju uživo i tako omogućuju direktan kontakt i komunikaciju srednjoškolskih filmaša iz cijeloga svijeta.

Otvaranje se održava u utorak, 6. rujna u 20 sati na rijeci Korani uz film Divljaci, dugometražni igrani prvijenac redatelja Daria Lonjaka, člana ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda, kao i filmaša predstavljenog kroz program Žuti reflektor.  Riječ je o akcijskoj komediji čija se radnja odvija uoči finala Svjetskog nogometnog prvenstva u ljeto 2018. godine.

Na Korani se održava i večernji program u srijedu, 7. rujna u 20 sati kada je na rasporedu serija The Outsiders u režiji Jelene Gavrilović. Riječ je o originalnoj seriji za koju je JoomBoos angažirao Brunu Mustića kao kreatora i srpsku glumicu Jelenu Gavrilović kao redateljicu. Serija se bavi tipičnom problematikom svake mlade generacije – nalaženjem svoga mjesta u društvu te u obiteljskim, prijateljskim i romantičnim odnosima, kao i otkrivanjem vlastita identiteta.

Trećeg dana večernji program seli na obalu rijeke Mrežnice – u četvrtak, 8. rujna u 20 sati bit će prikazan uspješan debitantski film glumice Nine Violić, Baci se na pod. Spomenuti je naslov u proteklim mjesecima nagrađen na brojnim festivalima, uključujući Festival mediteranskog filma Split, Pulski filmski festival, festivale u Rabu i Vukovaru. Film govori o posljednjim trenucima zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji.

Večernji program u petak, 9. rujna u 20 sati seli pak na rijeku Kupu, a donosi višestruko nagrađivani film Zbornica, dugometražni prvijenac redateljice Sonje Tarokić. Spomenuti film osvojio je zavidan broj priznanja u protekloj godini – spomenimo samo posebno priznanje glavnog žirija festivala u Karlovim Varima, Veliku Zlatnu Arenu i četiri Zlatne Arene iz Pule, kao i Oktavijana za najbolji dugometražni igrani film 2022. U središtu filma je nova entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija koja, suočena s restrikcijama školskog sistema te okružena obeshrabrenim učiteljima, ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

O najboljim naslovima u natjecateljskom programu odlučivat će ocjenjivački sud koji ove godine čine norveška filmašica Martha Otte, dugogodišnja direktorica Međunarodnog filmskog festivala Tromsø (TIFF), renomirani domaći glumac Frano Mašković te filmski redatelj Dario Lonjak koji je svoju filmsku karijeru započeo upravo na ovim manifestacijama te čiji film Divljaci otvara ovogodišnja izdanja. Tu je i žiri mladih koji čine filmoljupci iz Karlovca, Italije i Austrije. Oni dodjeljuju sljedeće nagrade u konkurenciji Revije i Festivala: za najbolji scenarij, režiju, snimanje, montažu, mušku i žensku glumu te nagradu Žuta zastava koja se dodjeljuje filmu koji govori o borbi protiv nasilja.

Kao i dosad, pored službenog natjecateljskog programa, Revija i Festival naglasak stavljaju na edukativni program. Tako osim gledanja filmova, ove manifestacije nude i edukaciju – rasprave i analize filmova u formi radionica odnosno predavanja.

Krupni plan je program u kojem se prezentiraju partnerske organizacije, festivali i radionice u Hrvatskoj i svijetu. Ove godine taj program funkcionira kao svojevrsni uvod u projekcije natjecateljskog programa, a predstavit će se pet festivala i organizacija: YAAAS! (CROSSING EUROPE) iz Linza u Austriji, NOVEMBERFESTIVALEN iz Trollhättana u Švedskoj, WICKED WALES Prestatyn iz Walesa u Velikoj Britaniji, CAMERA ZIZANIO iz Pyrgosa u Grčkoj te FISH – FILMFESTIVAL IM STADTHAFEN iz Rostocka u Njemačkoj.

U okviru dječjeg programa Najbolje iz dječje filmske kuhinje karlovački će osnovnoškolci moći pogledati najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja ove godine obilježava 60. rođendan. Projekcije dječjih filmova zamišljene su i kao nastava medijske kulture za osnovnoškolce. Na taj će način oni moći usvojiti nova filmska znanja, diskutirati o važnim problematikama u društvu svojih vršnjaka, ali i percipirati da je bavljenje filmom danas puno lakše nego prije i da se svakako mogu okušati u tome.

Tradicionalni program Žuti reflektor prati daljnji profesionalni razvoj srednjoškolskih filmaša koji su svoje bavljenje filmom započeli upravo u Karlovcu. Ove godine predstavljamo četvero mladih filmaša koji su u svom srednjoškolskom filmskom stvaranju bili predstavljeni upravo na Four River Film Festivalu i Filmskoj reviji mladeži. Dario Lonjak, redatelj čiji film Divljaci otvara manifestacije, od 2000. godine bio je član Videodružine Gimnazije Karlovac, a kasnije i jedan od osnivača Kinokluba Karlovac. Bruno Mustić, mladi je filmaš koji trenutno živi i radi u Londonu kao direktor produkcijske kuće Life & Soul Pictures, a inače je osnivač i direktor Brač film festivala. Karlo Gagulić student je filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja na Sveučilištu VERN, a njegov je prvi igrani film Brod u boci uvršten u literaturu Filmske naSTAVe te trenutno priprema seriju po istoimenom filmu. Mihael Kuzmičić mladi je redatelj koji je za svoje uratke osvojio nekoliko nagrada, uključujući nagradu Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Posebni gosti ovogodišnjeg izdanja bit će članovi Youth Cinema Networka koji slavi 10 godina postojanja, inače partneri iz više od 30 različitih festivala za djecu i mlade iz cijele Europe i svijeta.

Više o Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu saznajte OVDJE.