prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Fizika gitare

Učenicima Osnovne škole Ivana Lovrića poznat je princip rada generatora u elektrani, ali da mali generator postoji u električnoj gitari, to im nije bilo poznato. Na to su im ukazale učenice 8. b razreda Sara Ivišić i Emma Kundid.

Akustična gitara ima lagano, šuplje tijelo koje rezonira kada žice vibriraju. Velika površina gornjega dijela gitare učinkovita je u stvaranju zvuka jer pojačava vibracije žica. Za razliku od akustične gitare, električna gitara ne mora imati rezonantnu kutiju. Ako električnu gitaru sviramo bez napajanja, čut ćemo zvuk puno slabijega intenziteta od zvuka akustične gitare.

Srce električne gitare, gitarski magnet tj. pickup, smješten je ispod žica. Pickupovi pretvaraju vibraciju žice u električni signal koji pojačava pojačalo. Da bi čuli rezultat, potreban je zvučnik koji pretvara električni signal u zvuk. Učenice su u svojemu projektu iz Fizike samostalno izradile pickup uz stručno vodstvo gospodina Tihe Pavlinovića te istražile kako se izlazni napon, koji se inducira u zavojnici pickupa gitare, mijenja s brojem namotaja zavojnice pickupa, promjenom debljine žice zavojnice i promjenom udaljenosti gitarske žice i magneta.

Umjesto električne gitare, istraživanje su izvršile na školskome monokordu. Nakon izrade pickupa predstavile su svoj rad kolegama iz razreda. Nakon prezentacije, Emma i Sara su odgovorile na mnoga pitanja i raspravljale o daljnjim mogućnostima eksperimentiranja s električnim gitarama. Njihova strast prema glazbi i fizici bila je zarazna, a mnogi učenici su izrazili interes za učenje sviranja gitare i istraživanje elektromagnetske indukcije.

Ovaj zanimljivi eksperimentalni rad pokazuje kako se fizika može primijeniti na različite interese. Emma i Sara pokazale su kako povezati znanstvena načela s kreativnim izričajem i umjetnošću. Njihova prezentacija inspirirala je učenike da se otvore prema novim idejama, istraživanju i kombiniranju različitih područja znanja. Emma i Sara sjajan su primjer vrijednih učenica i umjetnica koje nas podsjećaju da je fizika prisutna u svim aspektima našeg života, a nadasve u svijetu glazbe.