prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Forumaši grada Varaždina obilježili dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlja obilježava se 22. travnja, no zbog lošeg vremena, forumaši grada Varaždina taj su dan prigodno obilježili u ponedjeljak 6. svibnja 2024.

Na prostorima Starog grada održan je susret forumaša i Dječjeg gradskog vijeća koji su eko porukama, plakatima, radionicama i pjesmom pokušali utjecati na podizanje svijesti o odgovornom ponašanju prema prirodi djece, ali i odraslih. Susretu je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki koji je pozdravio sve sudionike kao i njihove aktivnosti. Susret forumaša grada Varaždina

Na susretu su sudjelovali i forumaši I. OŠ Varaždin zajedno s voditeljicom DF-a dr. sc. Teom Pavičić Zajec pri čemu su iznijeli rezultate istraživanja pod nazivom „Jesu li odrasli nasilni prema prirodi“. U istraživanju su sudjelovali učenici svih sedam osnovnih škola Grada Varaždina (N=1070), a svoje odgovore iznosili su popunjavajući anketni upitnik anonimnog karaktera. Rezultati istraživanja pokazuju da čak 138 učenika smatra kako su odrasli često nasilni prema prirodi i okolišu. 259 učenika misli kako se to nasilje dešava ponekad, dok ostali učenici navode kako je takav oblik nasilja rijetko zastupljen. Detaljnijom analizom rezultata vidljivo je da su učenici viših razreda ekološki osvješteniji od učenika nižih razreda jer većina učenika viših razreda smatra kako je ponašanje odraslih prema prirodi uglavnom ili često nasilno.

Na pitanje kako djeca mogu pomoći prirodi, čak 63,3 % učenika navodi kako mogu razvrstavati otpad, 19,1 % učenika se odlučilo za opciju bacanja smeća u za to predviđena mjesta, 10,4 % učenika bi pomoglo na način da odgovorno troše prirodne resurse, dok preostali učenici smatraju kako mogu doprinijeti svojim eko porukama koje šalju odraslima. Koji god način odabrali, sigurni su da će im priroda biti zahvalna.