prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Generacijska suradnja na sto zadataka

Učenici četvrtih i šestih razreda Osnovne škole Petrijanec su sudjelovali u suradničkim aktivnostima na razini cijele generacije.

Učiteljica Valentina Hosnjak je učenike četvrtih razreda upoznala s pojmom Goodle Doodle. Učenici su tražili sto Google Doodle logotipa. Svaki učenik je pretragu započeo svojim datumom rođenja, a zatim su birali između tema obrazovanja, igrica, videoigara, početaka Googlea i drugih tema po slobodnom izboru. Učenici su se zabavljali proučavajući Google Doodle i istražujući određene ljude i događaje koje su pronašli. Svoje su Google Doodle logotipove postavili na bijelu suradničku ploču.

Četiri odjeljenja šestog razreda pod vodstvom izvrsne savjetnice iz informatike Jasminke Belščak zajednički su istraživali i otkrivali pojmove vezane uz informatičku i komunikacijsku tehnologiju. U zajedničkom prostoru za suradnju učenici svakog razreda su ispunili jedan stupac na zadanu temu Kodiranje i programiranje, Aplikacije i IKT alati, Igre i Sigurnost na internetu. Svaki je učenik trebao popuniti jedan dio stupca tj. ćeliju koja je bila imenovana slovom engleske abecede. Učenici su svoju suradnju ostvarili koristeći Class Notebook OneNote i odjeljak Collaboration Space te su tako zajednički napravili tablicu sa sto informatičkih pojmova prikazanih nazivom i pripadajućim logotipom.

Iako su ove aktivnosti bile prvobitno planirane kako bi se obilježio 100. dan u školi, dobiveni rezultati nastali pretraživanjem interneta potaknuli su razvoj suradničkih vještina, ali i vještina prezentiranja. Naime, svaki je učenik u svojem razredu objasnio zašto je odabrao baš taj IKT pojam ili taj Google Doodle. Prikupljeni pojmovi i Google Doodle logotipovi istraživali su se poslije proljetnih praznika sve do kraja svibnja te su učenici tako proširili svoje informatičko znanje, ali se ujedno i zabavili. Svoje suradničke zadatke postavili su i na ESEP portalu i TwinSpace međunarodnog projekta 100. dan u školi 2024. koji je višestruko nagrađen Europskom oznakom kvalitete za svoju inovativnost, kreativnost i međusobnu suradnju škola.