prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Geoploče i matematika

Geoploča omogućuje vizualizaciju te je izvrsna pomoć u istraživanju matematičkih koncepata. Geoploče je izumio Caleb Gattegno 1950-ih. Geoploče dolaze u različitim veličinama, ali u osnovi se sve sastoje od niza razmaknutih igala. Razmak i raspored igala može varirati.

Najčešći su postavljene u kvadratnom rasporedu. Elastične trake postavljaju se oko pribadača na Geoploči kako bi oblikovale linije i oblike, čineći Geoploču idealnim manipulatorom za razvijanje geometrijskih koncepata.

Osim Geoploče s iglama danas su dostupne i virtualne Geoploče koje nam pomažu da na zabavan način istražujemo prostorne odnose i geometrijske pojmove sa svojim učenicima. Neke od virtualnih Geoploča mogu se pronaći na poveznicama:

S Geopločom možemo istraživati koncepte kao što su:

  • Simetrija
  • Opseg i površina
  • Osnovni oblici i mnogokuti
  • Učenje i učvršćivanje riječi usmjerenja i položaja

Učenici sedmih razreda OŠ „Bol“ – Split učili su o opsegu i površini mnogokuta koristeći Geoploče. Krenuli smo od najjednostavnijih mnogokuta, da bi na kraju računali površine i opsege „neobičnih“ mnogokuta. Povratne reakcije učenika su bile vrlo pozitivne jer su su na zoran način mogli računati opsege i površine.