prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Glazba iz pera umjetne inteligencije

Kada je 1824. godine po prvi put izvedena Beethovenova Simfonija br. 9, nitko nije mogao ni sanjati da će se dovršetak Simfonije br. 10 dogoditi uz pomoć umjetne inteligencije gotovo 200 godina kasnije.

U sklopu obilježavanja 250. godišnjice rođenja ovog velikog skladatelja, koji je za svog relativno kratkog života stvorio riznicu od preko 650 djela, Deutsche Telekom 2019. godine započeo je projekt dovršetka nedovršene Simfonije br. 10 uz pomoć stručnjaka s područja glazbe i umjetne inteligencije (UI).

Sama je ideja u stručnim krugovima izazvala brojne rasprave koje su ovaj eksperiment okarakterizirale kao događaj koji će odgovoriti na pitanje mogu li algoritmi biti kreativni i zamijeniti ljude u umjetnosti.

Tim stručnjaka sastavljen od muzikologa, skladatelja i informatičara suočio se s izazovom u kojem je glavni cilj bio osigurati da djelo ostane vjerno Beethovenovom prepoznatljivom izričaju. Kako bi stvorili uvjete za rad, prvo su UI morali upoznati sa svim djelima iz Beethovenovog opusa, uključujući fragmente nedovršene simfonije, i to na jeziku kojeg UI može razumjeti. Priprema ulaznih materijala osigurala je da UI iz njih nauči prepoznati i koristiti frazu i glazbeni motiv za razvoj duljih i kompliciranijih glazbenih struktura, kao što bi to učinio Beethoven. U trenutku kad se dogodilo da skupina stručnjaka iz glazbenog područja nije mogla prepoznati gdje je završio fragment koji je skladao Beethoven, a gdje započeo onaj koji je skladala UI, znali su da su na jako dobrom putu. U sljedećih 18 mjeseci UI skladala je i orkestrirala dva cjelovita stavka od kojih svaki traje preko 20 minuta.

Uspjeh ovog projekta temelji se na suradnji stručnjaka iz različitih područja, koji su vođeni kreativnošću i svojim predanim radom osigurali da UI postane mladi student glazbe koji svakodnevno vježba, uči i radi te postaje sve bolji i bolji.

Iako mnogi stručnjaci iz područja umjetnosti smatraju da UI ne treba pokušavati replicirati niti zamijeniti kreativni proces umjetnika, možda će nam u bućnosti upravo ona biti neka nova vrsta alata koja će umjetnicima omogućiti da se izraze na neke nove, drugačije načine.

Za sada nam ostaje samo strpljivo pričekati praizvedbu ovog djela, a zatim procijeniti je li moguće da umjetna inteligencija razvije kreativnost i u umjetničkom izrazu zamijeni čovjeka.