prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Glazirano srce kajkavske ikavice

U srednjoj školi Ban Josip Jelačić iz Zaprešića obilježili su Dan jezika prigodnom izložbom i online filmom.

Najbliži zaštićeni govor školi je kajkavska donjosutlanska ikavica. Budući da njome govore i neki učenici, ali i profesori, obilježili su Dane jezika prigodnom izložbom u školi i filmićem online. Kroz Sekciju za keramiku Učeničke zadruge Ban (voditeljica Zdravka Kramarić) i Sekcije za humanitarni rad (voditeljica Zvonimira Špoljar), ali i nastavu Hrvatskoga jezika, Sociologije, Njemačkoga i Engleskoga jezika učenici su uz pomoć rječnika i zbornika izdvojili zanimljive riječi i poslovice, ispisali ih na keramici koju su glazirali, preveli ih na njemački i engleski jezik i napravili digitalne postere koje su postavili kao izložbu u prostorijama škole. Osim toga, na posterima se nalaze i QR kodovi s glasom učenika govornika navedenog govora koji izgovara svaku poslovicu.

Na ovaj su način potaknuli i višejezičnost kod učenika, a suradnjom na eTwinning projektu #mojkrajija dali aktivnostima i veću vidljivost. Osim toga, kod učenika su potaknuli spontano izražavanje na svojem govoru ili govoru obitelji, prihvaćanje i i razvijanje poznavanja o načinima njezina čuvanja i promicanja vlastite višejezičnosti kao dijela europske baštine. Svi dijelovi projekta vidljivi su i filmiću, a događanje je bilo najavljeno i u besplatnom Gradskom informativnom mjesečniku (stranica 12).