prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Holokaust, Šoa, Kristalna noć

I ove su godine učenici Osnovne škole “Dr. Stjepan Ilijašević” Oriovac nizom aktivnosti obilježili sjećanje na djecu koja su stradala u holokaustu. Dugogodišnja je to suradnja i doprinos oriovačkih učenika rasvjetljavanju povijesnih događaja u sklopu međunarodnog projekta “Šafran”.

Učenici osmih razreda realizirali su ishode iz nastavnog kurikula Povijesti i određene međupredmetne teme projektnim aktivnostima u četiri radionice.

Sve radionice imale su alegorijska imena koja zasigurno asociraju na strahotu i sramotu civilizacije 20.stoljeća. U radionicama “Grijeh čovječanstva”, ” Logor smrti”, “Pakao na zemlji” i “Zla sudbina Židova”, učenici su jasno razvrstavali pozitivne i negativne riječ, crtali šafran koji su prethodno posadili na satu Biologije. Žutom bojom aktualizirali  su Davidovu zvijezdu i simbol koju su svi Židovi morali nositi na svojoj odjeći tijekom Drugog svjetskog rata. U oblaku riječi učenici su upisali ključne pojmove te vizualno istaknuli što sve ratovi mogu napraviti čovječanstvu. Kako su učenici pročitali i djelo za cjelovito čitanje Dnevnik Anne Frank na nastavi Hrvatskoga jezika, uspješno su predstavili svjedočanstvo jedne djevojčice izradom digitalnog dnevnika s citatima iz Annine strašne svakodnevice u kojoj je stalno prisutan strah od nacističkih progona. Kako bi i ostali učenici mogli usporediti utjecaj različitih demokratskih i totalitarnih sustava na život pojedinca te zaključiti koje posljedice nose ratovi učenici su uz vodstvo prof. Antonije Jagodar uredili pano u holu škole po imenom “Holokaust otete zaboravu”.

Plakati učenika  8. a, 8. b i 8. k

Digitalna knjiga

Prezentacija