prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

I. Učenička smotra Mirotvorna škola u Osijeku

Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“ Gunja ove školske godine sudjeluje u projektu „Forum mirotvorna škola – Sukob kao prilika“ kojeg financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a provodi Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek.

Završnicu projekta čini događaj I. Učenička smotra Mirotvorna škola na kojem će sudjelovati preko 18 školi iz cijele Hrvatske koje će kroz tri dana susreta, od 7. do 9. svibnja 2024. godine, u Velikoj konferencijskoj dvorani, u Staroj pekari u Tvrđi čuti različiti iskustva pri obrade centralne teme sukob kao prilika.

Drugog dana susreta svaka škola predstavit će svoj rad kroz prezentaciju ili plakat. Školu predstavit će dvije učenice 6. razreda Tea Kuvač i Asya Ahmetović kroz plakatni prikaz radionice „Klub super junaka“, kaže nam voditeljica projekta u gunjanskoj osnovnoj školi i školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić.

„Mi smo zamislile naš plakat kao gledanje filma u kinu. To je zato što smo članice filmske družine „SKIG“ u našoj školi. U filmu možemo pratiti različite teme iz stvarnog života. Slične teme razmatramo kroz projekt „Socijalne i emocionalne vještine kod nadarenih učenika“, čiji smo polaznici u školi. Tada provodimo razne igre putem kojih upoznajemo sebe, vježbamo koncentraciju i rješavamo sukobe.“ – kaže učenica Tea Kuvač.

Kroz radionicu (igru) „Klub super junaka“ imali su zadatak da u različitim zadanim sukobima pronađu prihvatljiva rješenja koja su navedena na dobivenim karticama. To nije uvijek bilo lako, ali su uspijevali povezati sukob s rješenjem na jedan logičan način. Također su ih trebali povezati s vlastitim iskustvom. Ukoliko ne bi mogli to učiniti, uzeli bi SOS kartice koje isto nude rješenja, kaže učenica  Asya Ahmetović.

Zadnji dan, 9. svibnja održat će se skupština Foruma Mirotvorna škola u kojem će sudjelovati svi učenici i njihovi nastavnici. Osim radioničkih i prezentacijskih aktivnosti, učenici će u pratnji svojih nastavnika obilaziti Osijek biciklima i pješice te imati i kviz znanja.

Škola je dobitnik priznanja „Krunoslav Sukić“ Mirotvorna škola za 2019. godinu koje je dodijeljeno sa zahvalnošću svim učenicima i učiteljima, jer su primjer kako se uvažavanje i proslava različitosti te mirotvorno djelovanje vraćaju kao osjećaj sigurnosti, radosti, prijateljstva i solidarnosti koje se iz škole prelijevaju na obitelj, prirodu i zajednicu, prenosi školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić.