prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Industrijska strojarska škola na III. Znanstveno-stručnoj konferenciji

I ove su godine, po treći put, na konferenciji sudjelovale odgojno-obrazovne djelatnice Industrijsko strojarske škole, nastavnica Iva Bojčić i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić govoreći o načinima povezivanje praktične nastave s temama tolerancije i prevencije nasilja.

U utorak, 30. studenoga 2021. godine, na platformi Zoom održana je III. Znanstveno-stručna konferencija s temom “Modeli prevencije u zajednici – partnerstvo znanosti i prakse”. Cilj konferencije bio je osnaživanje stručnjaka te razmjena iskustava vezano uz modele prevencije u zajednici i zaštiti ljudskih prava kroz diseminaciju i uključenje zajednice u cjelini; od vijeća za prevenciju, lokalne samouprave, odgojno-obrazovnih djelatnika, policijskih službenika, ustanova socijalne skrbi, udruga, zdravstvenih ustanova do drugih stručnjaka te građana, volontera i mladih.

Konferenciju je organiziralo Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava uz koordiniranje vanjske suradnice mr. sc. Andreje Marcetić te Agate Smoljan, voditeljice Županijskog stručnog vijeća Grada Zagreba za predmetno područje Građanski odgoj i obrazovanje u korelaciji s drugim međupredmetnim temama koje djeluje u okviru Agencije za odgoj i obrazovanje. Moderatorica Konferencije bila je Iva Bojčić, prof., nastavnica hrvatskoga jezika i etike škole.

U izlaganju “Nasilje nije hrabrost – prevencija vršnjačkog nasilja” u školi u okolnostima nastalima uslijed COVID-19, nastavnice promovirale interaktivnu e-knjigu “Povezivanje praktične nastave s temama tolerancije i prevencije nasilja” u izradi koje je, osim Ive Bojčić i Kristinke Lemaić, sudjelovao i ravnatelj škole Nenad Pavlinić. Na poveznici svi učenici i nastavnici Republike Hrvatske mogu pristupiti e-knjizi autentifikacijom sa svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom. Autori su e-knjigu izradili za učenike prvih razrednih odjela škole kao motivaciju za sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima koje škola provodi s Organizacijom Status M. Organizacija je to koja osvještava, propituje i dekonstruira društvene norme i stereotipe i promovira odgovorno ponašanje s ciljem izgradnje rodno ravnopravnog, inkluzivnog i nenasilnog društva. Radom u zajednici, primarno s muškarcima, Status M osnažuje mladiće, očeve, buduće očeve i pripadnike marginaliziranih skupina za postizanje društvene promjene u zajednici. Organizacija tako informira javnost, osnažuje stručnjake i stručnjakinje i zagovara unaprjeđenje javnih politika i praksi, sve s ciljem ostvarenja svoje vizije – društva nenasilja, inkluzije i rodne ravnopravnosti. S obzirom na to da Status M surađuje s brojnim drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, autori e-knjige vjeruju da će e­-knjiga edukativno i preventivno djelovati i na učenike diljem Hrvatske čemu će pomoći i diseminacija e-knjige na konferenciji.

Aktivnosti u e-knjizi doprinose ostvarenju odgojno-obrazovnih ishoda mnogih međupredmetnih tema te će učenici moći:

 • pročitati uvodnu riječ autora i informacije o povezivanju praktične i teorijske nastave s temama tolerancije i prevencije nasilja
 • pročitati opis i saznati svrhu rada organizacije Status M
 • pogledati video “Budi muško, ne budi nasilan”
 • pogledati video “Budi muško, poštuj djevojke”
 • pogledati video “Budi muško, ne diskriminiraj”
 • pročitati sve o projektu ISŠ-a “Budi muško, mijenjaj pravila”
 • pogledati video učenika ISŠ-a “Budi muško, mijenjaj pravila”
 • izraditi prijedlog digitalnog plakata
 • pogledati fotogaleriju s dodjele Nagrade Grada Zagreba “Luka Ritz – nasilje nije hrabrost” koju je 2019. godine osvojio učenik škole
 • pročitati sve o školskom projektu “Reagiraj ljudski protiv nasilja”
 • pogledati videozapis “Reagiraj ljudski protiv nasilja”
 • pročitati kako su učenici škole zagovarali toleranciju u videokonferenciji StudentsMeetCRO 2019. godine
 • izraditi prijedlog digitalne umne mape
 • pročitati kako su učenici 2019. godine obilježili Dan ružičastih majica
 • pročitati i pogledati fotogaleriju sa svečanog primanja održanog 2021. godine na kojem je predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Joško  Klisović primio učenicu škole Viktoriju Bugan i ostale učenike nominirane za Nagradu “Luka Ritz – nasilje nije hrabrost”
 • odigrati digitalnu igru memorije
 • provjeriti znanje rješavanjem kviza.

Kako biti svoj, ali i povezan s okolinom, zauzimati se za svoje ciljeve i graditi kvalitetne odnose, uči se od najranijih dana. Autori e-knjige vjeruju da će pristupačnost sadržaja e-knjige doprinijeti izgradnji pozitivnih vrijednosti djece i mladih. Autori su zahvalni na pozivu da, uz još desetak izlagača iz 16 ustanova, predstave primjere dobre prakse na III. Znanstveno-stručnoj konferencije Modeli prevencije u zajednici i zaštita ljudskih prava – partnerstvo znanosti i prakse koju su pratila 73 sudionika ocijenivši ocjenom odličan aktualnost i zanimljivost tema, a ocjenu odličan sudionici su dodijelili i kvaliteti organizacije i vođenja konferencije.