prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Informirajte se i postavite ograničenja u kupnji igra i aplikacija

Mnogi će se roditelji neugodno iznenaditi kada vide da je dijete, bez njihova znanja, potrošilo novac na novu igru ili aplikaciju, ili na neke dodatne mogućnosti u inače možda i besplatnoj igri. Dobro je znati da se ovakvo nešto može dogoditi i unaprijed se informirati, razgovarati i dogovoriti pravila s djetetom i, ako smatrate da je potrebno, postaviti ograničenja na uređaju.

Iz brošure “Djeca i vrijeme pred ekranom – dobar početak“, koja je objavljena na portalu Medijska pismenost u partnerstvu s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u sklopu 2. Dana medijske pismenosti, prenosi prijedloge što napraviti kako biste se osigurali kad je riječ o kupnji u programima i aplikacijama.

U velikom se broju igara brže napreduje kada se troši novac − to može biti virtualni novac (zvijezde, zlatne poluge i druge stvari koje se skupljaju igranjem) ili stvarni novac. U igrama i uslugama koje se preuzimaju besplatno korisnici ih “plaćaju” gledanjem reklama i videa koji ih potiču na kupnju novih igara ili davanje osobnih podataka.

Djeca mogu imati poteškoća sa shvaćanjem razlike između virtualnog i stvarnog novca u igrama, novac je sam po sebi apstraktan. Mnogo je igara toliko intuitivno da djeca mogu igrati i kupovati stvari bez pomoći odrasle osobe. Na taj se način može trošiti stvarni novac, a da toga nisu svjesni ni djeca ni roditelji/odrasli.

Većina tableta i pametnih telefona ima opciju ograničavanja kupnji aplikacija i novih usluga. Evo nekoliko stvari koje možete provjeriti.

U trgovinama je na većini igara i usluga označeno ako je u njima moguće trošiti novac. (Naprimjer piše: Moguća kupnja unutar aplikacije.)

Ako se pravi novac može potrošiti na uslugu, postoji cjenik u trgovini aplikacijama. Proučite ga prije nego što odlučite koji ćete tip pristupa omogućiti djetetu kada je u pitanju trošenje novca na usluge.

Provjerite postavke na uređaju:

  • Možete li postaviti ograničenje na kupnju u aplikacijama?
  • Želite li omogućiti kupnju u ograničenom vremenskom okviru? Kakav vremenski okvir uređaj ima?
  • Možete li postaviti ograničenje na kupnju u trgovini aplikacijama?

Želite li da vaše dijete ima puni pristup kupnji usluga i unutar aplikacija?

Koji tip zaporke želite koristiti i želite li da vaše dijete zna zaporku?

  • Želite li da vas dijete pita prije preuzimanja novih sadržaja?

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.