prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Interaktivne filmske radionice za djecu i mlade

Novi projekt Hrvatskog filmskog saveza donosi filmove i filmsko obrazovanje u domove diljem Hrvatske. Projekt je nastao iz potrebe da film i filmsko obrazovanje prestanu biti luksuzom, već da budu prisutni u svakom kućanstvu u Hrvatskoj.

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 rezultirala je značajnim smanjenjem aktivnosti u svim sferama javnog i društvenog života u mnogim državama. Posebno se to odrazilo na otkazivanje kulturnih događanja kao što su koncerti, kino projekcije, edukativna predavanja te brojne kulturne manifestacije kojima prisustvuje veći broj ljudi. Proglašenjem karantene Hrvatski filmski savez je privremeno obustavio svoje poslovanje kakvo je do tada vodio te se prebacio u digitalnu sferu. Time je omogućena veća dostupnost programa onim ciljanim skupinama koje do tada, zbog geografskih, fizičkih ili socijalnih razloga nisu bile u prilici konzumirati sadržaj.

Projekt HFS Online nastao je kao odgovor na još veću potrebu ciljanih skupina koje su novonastalom situacijom najviše pogođene, da uključeno konzumiraju kulturu i razvijaju nove vještine i znanja kroz filmski medij. Upravo iz potrebe unapređenja socijalne kohezije djece i mladih kao i osoba starijih od 54 godine, ukazala se prilika da se uspostavi projekt, koji bi dio programa koje provodi HFS učinio dostupnim najširoj publici.

Kroz 12 mjeseci na online platformi bit će organizirane tri radionice za djecu i mlade do 25 godina te oni ovim projektom mogu steći znanja i vještine koje ih čine konkurentnijima na tržištu rada. Cilj organizatora je reaktivirati ciljne skupine, potičući ih da aktivno sudjeluju u programima projekta.

Glavni rezultati projekta su unapređenje znanja i vještina dionika – djece i mlađih od 25 godina, te osoba starijih od 54 godine, uključenost spomenutih ciljanih skupina te njihovo aktivno sudjelovanje u kulturi. Projekt otvara i digitalnu platformu koja će predstavljati izvor znanja filmske teorije. Na njoj će biti vidljivi zanimljivi sadržaji proizašli iz završenih radionica, a isto tako i korisne smjernice za daljnje usavršavanje znanja i vještina.

Film, kao danas svima dostupno sredstvo ukazuje na nužnost filmske pismenosti kako bi svi, ne samo razumjeli njegov jezik već i shvatili njegovu medijsku moć. Osim toga, rad na filmu promiče vršnjačku toleranciju, razvija kreativnost i kritičnost njegovih autora te tako doprinosi osobnom razvoju i poboljšanju ukupne kvalitete života. Projekt uključuje svojim radionicama (Digitalna filmska naSTAVa, radionica Give and Take, Palunkov filmski bootcamp, Palunkova naopaka gledaonica, Tuškanac na plus 54 i Filmski book club) obje ciljane skupine, najizloženije riziku socijalne isključenosti – djecu i mlade te osobe starije od 54 godina.

Projekt uključuje više od 30 stručnjaka, voditelja i predavača: redatelja, montažera, snimatelja, filmskih teoretičara i kritičara

Prve radionice kreću već u veljači, a trajat će cijelu godinu. Zainteresirane očekuje više od 20 filmskih hitova, analiza, radionica scenarija, filmskih kritika, snimanja filmova online i brojnih drugih aktivnosti. Više o prijavama na projekt i datumima radionica moći ćete uskoro pročitati na mrežnoj i Facebook stranici organizatora.

Odgovore na vaša pitanja zatražite putem e-adrese martina.kolaric@hfs.hr

Projekt se realizira u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a projekt se financira uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online.