prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Istraživanje novih mogućnosti brušenjem vještina strukovnih učenika

Srednja strukovna škola ban Josip Jelačić Sinj, prihvatila je projekt mobilnosti Erasmus+ KA1 koji će se provoditi u Portugalu, prilikom kojeg će učenici škole obavljati stručnu praksu. Ovo je prvi Erasmus+ KA1 projekt u školi pod nazivom: “Discover new opportunities – Brush your skills” za učenike i nastavnike škole.

Na mobilnost će ići učenici koji se obrazuju za zanimanje kozmetičar, kuhar i turističko-hotelijerski komercijalist. Srednja strukovna škola ban Josip Jelačić Sinj trajno radi na modernizaciji i razvoju kvalitete škole, što dokazuje projektima, natjecanjima, humanutarnim akcijama, obilježavanjem nacionalnih i međunarodnih događaja. U školskoj godini 2019./2020., škola je postala eTwinning škola, nagrađena je i etiketom eTwinning School 2020./2021. godine, što je za školu sjajno postignuće. Projektna nastava pomaže učenicima u jačanju strukovnih vještina, što pritom stvara okruženje “učenje i rad”. Unaprjeđuju se jezične kompetencije, komunikacijske i digitalne vještine, razvija se timski i suradnički rad s drugim sudionicima iz EU zemalja, a u kurikulume se implementira europska dimenzija obrazovanja.

Agencija za mobilnost i programe EU na temelju Odluke o dodjeli financijske potpore za projektne prijedloge u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2020. godinu za program Erasmus+ KA1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, prihvatila je projektni prijedlog škole, i odobrila financijsku potporu u iznosu od 73.497,00 eura. Po prvi puta, škola je dobitnica ERASMUS+ KA1 projekta za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja pod nazivom “Discover your opportunities – Brush your skills”. Na projektu su aktivno radile članice projektnog tima škole, nastavnice Jelena Poljak, Nada Ratković, Marija Šimunović i Željka Vuko. Voditeljica projekta je nastavnica Marija Šimunović. 

Na mobilnost u Portugal, ići će 24 učenika koji se školuju za zanimanja kozmetičar, kuhar i turističko-hotelijerski komercijalist i tri nastavnika u pratnji. Mobilnost je u trajanju od 3 tjedna stručne prakse. Učenici tijekom školske godine obavljaju stručnu praksu u specijaliziranim objektima u zemlji, ali obavljanje stručne prakse u inozemstvu će učenicima dodatno produbiti i proširiti znanja i vještine, a sve u cilju veće prohodnosti i konkurentnosti na tržištu rada, bolje reference i brušenja vještina u svom području rada.

Svrha projekta “Discover your opportunities – Brush your skills” je stjecanje novih strukovnih vještina za “učenje i rad”, vještine koje su potrebne i tražene na tržištu rada, koristeći moderne inovativne tehnologije implementiranjem europske dimenzije obrazovanja. Projektom se želi motivirati i povećati interes učenika za strukovno obrazovanje i osposobljavanje kako bi shvatili vrijednost svog obrazovanja, integraciju s europskim obrazovanjem, obavljanje radnih zadataka i poslova u novom okruženju i na taj način stjecanje novih iskustava.  

Projekt „Discover your opportunities – Brush your skills“ prema mišljenju autora predstavlja pravo je rješenje za modernizaciju, popularizaciju i odabir strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja.