prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Izrada tiskanog i digitalnog rječnika žargona (projektna nastava)

Suradnjom dviju škola – Srednje škole Duga Resa i Tehničke škole Karlovac osmišljen je i realiziran projekt izrade tiskane i digitalne inačice Rječnika žargona karlovačkih i dugoreških srednjoškolca.

Kao dio aktivnosti školskog kurikuluma, projekt su u rujnu ove školske godine pokrenule profesorice hrvatskoga jezika Petra Grba iz Srednje škole Duga Resa i Maja Sokač iz Gimnazije Karlovac s ciljem prikupljanja žargonizama ranije spomenute ciljane skupine. Osim istraživačkoga rada i prikupljanja rječničke građe, učenici su imali uvid u proces nastajanja rječnika. U projektu su sudjelovali i učenici smjera Grafički dizajner pod mentorstvom profesorice Ane Vine koji su grafički oblikovali tiskanu i digitalnu inačicu rječnika. Suradnja se proširila i na Osnovnu školu Fran Kocnelak Drnje. Njihova je profesorica hrvatskoga jezika Elena Belec lektorirala obje inačice Rječnika, a o samom je projektu rekla: “Nedvojbeno je kako su učenici zahvaljujući ovome rječniku uvidjeli važnost rječničke građe, ali i uočili važnost sakupljanja građe koja je odraz njihove govorne zajednice. Ujedno su time dokazali kako je jezik živa materija podložna silovitim promjena društvene sredine, ali i napretku tehnologije”. Rječnik je predstavljen na Županijskome stručnom vijeću nastavnika Karlovačke županije u ožujku ove godine, a dodatno je promoviran u eteru Radio Mrežnice kada su ga predstavile učenice Srednje škole Duga Resa: Ena Trupković, Josipa Čađavčan i Tena Naglić u pratnji mentorica.