prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Jesenski radovi u vrtu Industrijsko-obrtničke škole Virovitica

Trebamo voditi računa o tome da već kod sasvim male djece počnemo razvijati ljubav prema prirodi. Jedan od načina da to učinimo je da djecu od malih nogu angažiramo kao pomoć u vrtu. Za mnoge je rad u vrtu jedna od aktivnosti koje najbolje opuštaju jer ovaj rad pomaže u smanjenju razine kortizola, tzv. hormona stresa.

U ponedjeljak, 25. listopada 2021. godine, Industrijsko-obrtničku školu Virovitica posjetili su učenici 2. b razreda Katoličke osnovne škole Virovitica. Učenice 3. razreda zanimanja cvjećar zajedno s nastavnicom Kristinom Horvat Vargović pokazali su malim gostima jesenske aktivnosti u vrtu koje su bile podijeljene u tri teme. Prva aktivnost je bila “Izrada hotela za kukce” u kojoj se učenike 2. razreda informiralo zašto se rade hoteli za kukce i od kojih materijala se izrađuju. Zajedno su izradili jedan hotel koji su postavili u školski vrt. Tako su korisnim kukcima omogućili nesmetan zimski san i pripremili ih za novi proljetni ciklus. Mali gosti naučili su važnost korisnih kukca (bubamare, soliterne pčele, osolike muhe, zlatooka, uholaže) koji smanjuju broj štetnika i bolesti, a prirodni su oprašivači koji povećavaju prinose.

zajedno sviDruga aktivnost je bila “Izrada hranilica za ptice” u kojoj su podučili male goste o pticama koje prezimljuju u našim krajevima (vrapcima, sjenicama, zebama, kosovima, golubovima, grlicama, crvendaćima, češljugarima, djetlićima) i kako im pomoći da što lakše prežive zimu. Važno je hraniti ptice odgovarajućom hranom i na pravi način. Hrana koju možemo tijekom jesenskih dana pripremiti za ptice su razne sjemenke (suncokret, buća, proso, pšenica, ječam, zob), orašasti plodovi (orah, lješnjak, kikiriki, kesten), voće (jabuke, grožđe, kruške, šljive) te obvezno sirovi svinjski i ili goveđi loj. Djeca su s velikim interesom i pažnjom slušali informacije i upute o hrani za ptičice i izradi hranilica. Izrađivali su hranilice od već korištenih plastičnih boca i na taj način djecu su naučili i kako reciklirati. Ako ptice hranimo u vrtu, one će se odužiti u proljeće i ljeto, jedući štetne insekte. Nakon što započnemo s hranjenjem ptica, to moramo redovito raditi do kraja zime. Osim izradom hranilica i hranjenjem pravilnom hranom pticama možemo pomoći tako da zasadimo u vrtu biljke koje čuvaju voće koje hrani ptice tijekom jeseni i zime (divlja ruža, bazga, viburnum, glog, žutika). Djeca su naučila i kojom hranom ptice NE smiju hraniti, a to je kruh, slatki kolači te slana i začinjena hrana. Organski vrtovi predstavljaju dom brojnim živim organizmima koji sudjeluju u prirodnim i biološkim procesima. Svaka vrsta kukaca i ptica ima svoju ulogu u prirodi, čime se održava prirodna ravnoteža i biološka raznolikost.

Treća aktivnost “Sadnja jesenskih povrtnih kultura i sadnja geofita” u kojoj su učenici u povišene gredice posadili lučice luka te sadnice salate, a potom su i posijali špinat. Te kulture su otporne na niske temperature te će nesmetano rasti u jesenskim i zimskim danima. U jesen se sade i neke cvjetne vrste koje će cvjetati rano u proljeće, stoga su učenici posadili lukovice tulipana, zumbula i narcisa. Nastava je bila jako zanimljiva i korisna, kako osnovnoškolcima tako i srednjoškolcima. Osnovnoškolci su naučili praktična znanja o vrtlarskim radovima i životinjama u svom okruženju. A srednjoškolci su ostvarili ishode međupredmetnih tema uspješnog sudjelovanja u zajednici i odgovornosti prema okolišu.