prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Job Shadowing njemačkih učitelja u Osnovnoj školi Slatine

Njemački učitelji iz KGS Bad Münder sudjelovali su u Erasmus job shadowingu u Osnovnoj školi Slatine, istražujući ekološke projekte i upoznavajući se s prirodnim i kulturnim ljepotama Dalmacije. Razmjena iskustava obogatila je obrazovnu suradnju i potaknula daljnje aktivnosti među njemačkimi hrvatskim učiteljima i učenicima.

Posljednjih se godina razvila uspješna i plodonosna suradnja između njemačkih učitelja Arnea Pienza i Stelle Blume iz KGS Bad Münder kraj Hanovera s učiteljima i učenicima Osnovne škole Slatine s otoka Čiova. Ove je godine nastavljena je s novim područjem interesa. Ovogodišnji job shadowing, koji je trajao od 13. do 17. studenoga 2023., fokusirao se na razmjenu iskustava u području ekoloških projekata.

Prvog dana boravka u Hrvatskoj, njemački učitelji su se upoznali s prethodnim ekološkim projektima u Slatinima. Ti su projekti imali cilj poticanje ekološke osviještenosti u lokalnoj zajednici, promicanje očuvanja tradicionalnih vještina, poput izrade sapuna od maslinova ulja i smanjenje uporabe plastike i općenito brige za okoliš. Njemački su učitelji bili zainteresirani za suradnju s lokalnom zajednicom, uređenje dječjeg igrališta u Slatinama i redovite akcije čišćenja podmorja i plaža.

Uz sve te projekte i razmjenu iskustava o projektima u sklopu Međunarodne eko škole, imali su priliku upoznati se s školskim ekološkim projektima iz područja Hrvatskog jezika, Prirode, Fizike i Biologije. Njihov interes bio je usmjeren i prema izvannastavnoj aktivnosti STEMFemme Junior koja potiče učenice da se uključe u STEM projekte i upoznaju različita STEM zanimanja.

Tijekom posjeta, njemački učitelji su predstavili vlastite projekte, a posebno su privukli pažnju učenika projektom o pčelama. Njihova škola brine o sedam kolonija pčela, a njemački učenici su uspjeli proizvesti impresivnih 30 kilograma meda u jednoj godini. Degustacija njemačkog meda bila je prilika za usporedbu s dalmatinskim cvjetnim medom, istražujući različite okuse, boje i teksture.

Erasmus tim Osnovne škole Slatine nije propustio priliku pokazati njemačkim kolegama prirodne i kulturne ljepote okolnih područja poput Segeta, Kliške tvrđave, grada Solina te blaga park-šume Marjan. Njemački učitelji sudjelovali su i u izvanučioničkoj nastavi u Dugopolju, istražujući Centar za posjetitelje “Skrivena Dalmacija”. Učenici razredne nastave sudjelovali su u radionici o zaštićenim i endemskim vrstama Dalmacije, dok su učenici predmetne nastave imali priliku koristiti interaktivni stol s kvizom znanja i edukativnim igrama, VR naočalama te prošetati virtualnim Mosorom.

Uz stručno vođenje, posjetitelji su također imali priliku prošetati antičkom Salonom, istražujući bogatu i zanimljivu povijest tog područja. Osim obrazovnih aktivnosti, njemački učitelji imali su priliku upoznati se s tradicionalnom dalmatinskom kuhinjom, dodatno obogaćujući svoje iskustvo.

Suradnja između njemačkih i slatinskih učitelja ne samo da se nastavlja, već se planiraju i daljnje aktivnosti koje će poticati razmjenu iskustava i povezivanje učenika i učitelja. Ovaj job shadowing nije samo prilika za profesionalni razvoj, već i za stvaranje dugoročnih prijateljstava i međunarodnih veza u obrazovanju.