prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Jubilarno izdanje nacionalnoga slavlja knjige – Noć knjige

Svim uzrastima čitatelja i ljubiteljima pisane riječi ni ove godine neće nedostajati zanimljivoga programa. U povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige 23. travnja održat će se jubilarna Noć knjige.

Dan posvećen knjizi i u Godina čitanja bit će obilježen brojnim događanjima širom Hrvatske. Tema je jubilarne manifestacije Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

Program Noći knjige predstavnici Organizacijskoga odbora manifestacije predstavit će u ponedjeljak 19. travnja na konferenciji za medije koja će se u 11 sati održati u Gradskoj knjižnici na Starčevićevu trgu 6 uz prigodnu izložbu Moćna desetka: 10 godina Noći knjige autorica Vanje Štalec Obradović i Ivane Radenović iz Knjižnica grada Zagreba. Podroban program istoga će dana biti dostupan i na mrežnoj stranici Noći knjige.

Na konferenciji za medije sudjelovat će i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek te koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić koje će predstaviti i druge nadolazeće aktivnosti u sklopu Godine čitanja.

Uz brojne fizičke i online programe, u sklopu Noći knjige od 23. do 30. travnja održat će se i akcija Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore u kojoj sudjeluje više od 100 knjižara i internetskih trgovina sa sajamskim cijenama knjiga.

I ove godine u Noći knjige bit će predstavljeno najnovije istraživanje čitanosti i kupovine knjiga u Republici Hrvatskoj koje će pružiti osobito zanimljiv uvid u to jesu li se navike građana promijenile zbog pandemije koronavirusa i lockdowna.

Organizacijski odbor manifestacije u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara provodi i nagradni literarni natječaj Ljekovita lektira za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Nagrađeni radovi 23. travnja bit će objavljeni i predstavljeni na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Sve zainteresirane organizacije, ustanove i pojedinci još se uvijek mogu uključiti u ovogodišnju Noć knjige. Drugi krug prijava za sudjelovanje bit će otvoren od 15. do 20. travnja na mrežnoj stranici manifestacije.

Noć knjige pokrenuta je prije deset godina radi poticanja kulture čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskoga i kulturnoga dosega te davanja poticaja razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenome društvu. Od tada se ovomu nacionalnom slavlju knjige svake godine pridružuju stotine knjižara, antikvarijata, knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, kulturnih ustanova, ilustratora, prevoditelja, pisaca, drugih kreativaca i ustanova prijatelja knjige s programima namijenjenima svim uzrastima.

Organizatori su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2021. održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore te uz medijsku potporu Hrvatske radiotelevizije i medijske kuće 24 sata.

Više pojedinosti o manifestaciji dostupno je na mrežnoj stranici i stranici Noći knjige na Facebooku.