prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Jutarnje vježbanje za prvašiće

Učiteljica Marica Mršo iz Osnovne škole Svete Ane u Osijeku je ove školske godine ponovno učiteljica prvoga razreda, a svaka nova generacija uvijek je novi izazov.

Oduvijek smatra da je težila zadovoljiti potrebe učenika za kretanjem, obogatiti nastavu rekreativnim pauzama ili integrirati sadržaje TZK u nastavu kako bi istovremeno i učili i igrali se. Ideja za vježbanjem prije početka nastave nije nova i već je s nekim generacijama provodila tu aktivnost, no sada je isplanirala cijelu školsku godinu i odlučila dosljedno provoditi plan.

Pripremila je vježbe za svaki dan u tjednu koje se mogu ponavljati ili modificirati prema potrebi.
1. Općepripremne vježbe uz motoričku priču: npr. jutarnja osobna higijena: budimo se i izlazimo iz kreveta ( protežemo ruke visoko u zrak , dižemo se što više na prste). Razgledamo po sobi lijevo desno (vježbe za vrat). Otvaramo prozore i podižemo rolete (vježbe za ruke). Iz ormara uzimamo odjeću (radimo čučnjeve i pokrete rukama kao da uzimamo odjeću s polica). Obuvamo čarape, hlače, majicu, cipele, stavljamo torbu na leđa…(radimo vježbe za noge, ruke, leđa i struk). Nakon toga trčimo u školu.
2. Vježbanje uz glazbu: postoje videozapisi na YouTube kao npr. zumba za djecu uz koje djeca vrlo lako prate korake i ritam, a osim toga se dobro i zabave.
3. Vježbanje prema programu Brain Gyma: uravnotežuju emocije i ponašanje te poboljšavaju koncentraciju. Iz ovog programa učiteljica se odlučila za križna gibanja, kvačenja, energetske igre, lijene osmice, aktivaciju ruku, pregib stopala, lisnu pumpu te misleće kape i energetsko zijevanje.
4. Vježbanje s tenis lopticama za stopala i vježbanje na stolici za kralježnicu: Stopala vježbamo hodanjem na prstima, zatim na petama te na vanjskom rubu stopala. U sjedećem položaju savijamo i pružamo prste te podižemo pete i prste naizmjenično i na kraju odradimo „pljeskanje“ stopalima. Drugi dio vježbi za stopala radi se s lopticama tako da ih nagazimo lagano i kružimo ili pomičemo naprijed-nazad.
Nekoliko primjera vježbi za kralježnicu na stolcu:

  • Sjednemo na rub stolca, ruke su na koljenima. Prsni dio tijela izbacimo prema naprijed, a glavu zabacimo unazad
  • Sjednemo na rub stolca. Rukama se uhvatimo malo ispod koljena i leđa pogrbimo. Glavu spuštamo naprijed
  • Sjednemo na rub stolca, raširimo noge. Dlanove položimo na pod, pri tome leđa su ravno. Glavu lagano zabacujemo prema nazad
  • Sjednemo na stolac. Leđa su uspravna. Dlanovima se dodirujemo iza leđa-lijevom rukom prema gore, desnom rukom prema dolje.

5. Vježbanje uz YouTube kanal “Little Sports“: Koristi jutarnjeg vježbanja su višestruke jer potiču cijeli organizam na aktivnost, ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju mentalnu aktivnost i koncentraciju, utječu na raspoloženje i nivo energije koji se osjeća cijeli dan. Učenici su izvrsno prihvatili ovaj program jutarnjeg vježbanja, a i roditelji su oduševljeni jer im djeca na najbolji mogući način započinju svoj radni dan.