prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kad se voli zavičaj – Dan škole i Dan grada

“Mi, ljudi od krvi i mesa, radije živimo u rodnom kraju, ma kako da je sumoran i siv, nego u nekoj drugoj zemlji, koliko god da je divna. Nigdje nije lijepo kao u zavičaju.” 

(L. Frank Baum)

U veljači 2014. objavljen je kreativni (inter)nacionalni natječaj na engleskom jeziku za učenike drugih razreda srednjih škola u organizaciji IATEFL-a (International Association of Teachers of English as a Foreign Language) Slovenia i HUPE-a (Hrvatskog udruženja profesora engleskog jezika). Učenici 2.b (ekonomisti) i 2.e (hotelijersko-turistički tehničari) Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu izradili su video uratke – reportaže o rodnom gradu na engleskom jeziku – prema propozicijama natječaja. Video uradci (Our Beautiful Hometown i Both Our Harbour & Our Vessel) nastali su kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Kud plovi ovaj Brod?/ So the Vessel Flows… s ciljem promicanja ljubavi prema rodnom gradu i Slavoniji. Rezultati nacionalnoga natječaja se još uvijek iščekuju.
 
Ponosne na svoje video-amatere („strukovnjake“ bez ijednoga školskog sata izvannastavne aktivnosti) profesorice mentorice, Vladimira Fišer-Jurić, prof. engleskoga jezika, i Ivana Opačak, prof. hrvatskoga i engleskog jezika, odlučile su prirediti dvije tematske radionice za Dan škole 9. svibnja 2014. godine. Tijekom prve – Using Video in the Classroom – učenici su predstavili svoje video uratke objavljene na YouTubeu te sudionike radionice upoznali s osobnim izazovima i poteškoćama tijekom izrade videa, a profesorice su uputile na mogućnost korištenja uradaka u svrhu uvježbavanja, pa i testiranja, vještine slušanja kod učenika. Priređen je kratki kviz znanja o Brodu vezan uz video zapise, a najvještiji znalci nagrađeni su slatkim nagradama.
 
Tijekom druge radionice – Traditional Slavonian Cuisine – učenici su na engleskom jeziku prezentirali recepte tradicionalnih slavonskih delicija koje su za tu prigodu samostalno pripremili.
 
Učenici koji njeguju folklornu baštinu obukli su i predstavili narodnu nošnju svoga kraja, a zapjevao se i pokoji bećarac. Sudionici radionica na kraju su uživali u ugodnom druženju i kušanju izloženih delicija. Tako su dvije tematski povezane radionice okupile učenike baš svih generacija i obrazovnih područja ove škole (1.c i 3.c – upravni referenti, 2.b i 3.b – ekonomisti, 2.d – poslovni tajnici, 2.e i 4.e – hotelijersko-turistički tehničari, te 2.f.i.3.f – prodavači).
 
Radionice su se paralelno odvijale u dvije tematski uređene učionice. Na zidovima i panoima predstavljeni su radovi učenika nastalih u okviru projekta Kud plovi ovaj Brod? (nositelji: prof. Opačak i generacije učenika škole) od 2008. do 2014., te obiteljski foto-memoari prof. Fišer-Jurić. Glazbenim su programom učenike i profesorice uveselili učenici škole Filip Matan (3.b) i Lea Ludwig (1.c).
 
Učenici škole u kreativnom će ozračju dočekati Dan grada Slavonskoga Broda koji se (16. svibnja) tradicionalno slavi ne samo na ulicama grada nego i u školi. Mnogi učenici nakon mature otplovili su nekim drugim brodom. Iza njih ostala je poruka jedne od njih: 
Istina je da našem gradu mnogo toga nedostaje, da Brod mnogi ne cijene dovoljno i da se mnogima često više čini da pluta nego da plovi… Mi, mladi, želimo pokazati da vjerujemo u budućnost svoga grada, da čekamo valove… Projekt ''Kud' plovi ovaj Brod?'' simbolika je polaganja naših nada u grad koji volimo, grad iz kojega odlazimo i u koji ćemo se vratiti.  A želimo se vratiti u Brod koji je barem jednako lijep, a uz to oživljen, čist, pokrenut, svjež. Želimo jahtu, a ne čamac! Možda će, kad Hrvatska postane članicom EU, ljepši brodovi ploviti Savom, a možda će i život u našem Brodu onda nalikovati ljetovanju na luksuznoj jahti… (Kristina Lovrić, 4.c, 2008.)
Naš je Brod uplovio u EU… i ponosno plovi dalje…
 
Video uratci učenika: