prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako ispravno upotrijebiti defibrilator

U Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani je u utorak, 5. prosinca 2023. održana dvosatna poduka o upotrebi automatskog vanjskog defibrilatora.

Edukaciju je održao dr. Slavko Lovasić, umirovljeni liječnik Doma zdravlja Samobor, a prisustvovali su joj zaposlenici škole iz redova tehničkog i pedagoškog osoblja. Povod edukaciji je bio postavljanje AVD uređaja u naselju Bregana te još nekoliko istih na području Samobora i Svete Nedelje.

Uvaženi je liječnik održao kratko predavanje o važnosti pružanja neodgodive prve pomoći i to u slučaju krvarenja, gubitka svijesti i prestanka disanja i rada srca. Nakon savjeta i primjera iz bogate radne prakse dr. Lovasića slijedila je demonstracija postupka uporabe spomenutog uređaja uz praktičnu vježbu svakog sudionika poduke. Doktor je više puta naglasio važnost poznavanja osnovnih metoda pružanja prve pomoći jer nerijetko baš o ispravnom postupanju laika na mjestu nesreće ovisi život unesrećenog.

Doktor im je pokazao kako lagano postaviti unesrećenu osobu bez svijesti u bočni položaj. Okretanjem osobe u besvjesnom stanju na bok, spriječit ćemo gušenje i nekome spasiti život. Nadajuse da će nam vještine stečene ovakvom edukacijom u stvarnom životu rijetko zatrebati te da će ih samo prenositi na članove ekipe za prvu pomoć.