prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako naučiti klizati?

Klizanje na ledu je umijeće kretanja po zaleđenim površinama korištenjem klizaljki. Klizaljke svojim oštrim rubom prilikom dodira s ledenom površinom ostvaruju vrlo malo trenje koje omogućava glatko kretanje. Klizač može zakretanjem klizaljki promijeniti kut pod kojim klizaljka “reže” led, te time utjecati na smjer i brzinu kretanja.

S prvim koracima na ledu djeca mogu započeti u dobi od dvije ili tri godine. Između četvrte i pete godine djecu već možemo uključiti u pedagoški proces (Škola klizanja) i početi s ugodnim vođenim vježbanjem. Gornje dobne granice također gotovo i nema jer je zahtjevnost motoričkoga kretanja pri klizanju jednaka kao i kod ostalih rekreativnih sportova. Dakle, klizanje je primjereno za sve koji se pri tome dobro osjećaju.

Klizanje može biti odlična zabava za cijelu obitelj. Aktivnosti na ugaženom snijegu i ledu za djecu predškolske dobi i učenike ne samo da su primamljive, već su i vrlo korisne. Razvijaju spretnost, posebno ravnotežu, a pozitivno utječu i na sve organske sustave. Ako imate sreću da u blizini postoji klizalište, iskoristite tu mogućnost. Za početak se možemo poslužiti i priručnim terenom: dobro izglađenom snježnom površinom ili zaleđenom lokvom. Takve kratke i ograničene površine dobar su početak i priprema za učenje klizanja. Nikako nemojte riskirati i klizati se na rijekama ili jezerima na kojima to nije izričito dopušteno. No čak i da pronađete metar i pol leda za planirane aktivnosti, trebate biti uz djecu i upozoriti ih na opasnosti. Led se u radu s djecom može iskoristiti za hodanje, klizanje, učenje klizanja na ledu, kao i za različite igre s klizaljkama i bez njih. Poznavatelji vožnje na koturaljkama lakše će se snaći na ledu. Na glavi treba imati kapu, na rukama rukavice, a odjeća treba biti slojevita.

Na početku učenja klizanja treba naučiti kako sigurno pasti, da bi se izbjegle eventualne ozljede. Pad na leđa može biti vrlo opasan, zbog eventualnog udaranja glave o led, pa djecu treba naučiti padati u stranu, na bok, pri čemu trebaju glavu prikloniti prsima. Padamo li naprijed, treba pasti u tzv. “ribicu”, klizati se po ledu na trbuhu, nikako se ne oslanjati na ruke. U ovom slučaju ruke treba opružiti ispred glave jer one tada imaju zaštitnu ulogu. Za usvajanje tehnike klizanja djecu treba upisati u školu klizanja, što je vjerojatno najkraći put do napretka. Oponašanjem drugih ili igrama na ledu, upornošću i dobrom voljom, svaki je cilj dostižan. Djeca najbolje uče oponašanjem, uživajte, ohrabrujte djecu i, što je možda najvažnije, slušajte ih i pratite njihov napredak. Preambiciozni planovi, predugo vrijeme provedeno na ledu, preteški zadaci, pogađate, kontraproduktivni su. Zadovoljstvo i uživanje najbolji su pokazatelj da ste na pravom putu. Ako niste sigurni da možete djetetu približiti neki sport, prepustite to stručnjacima. Evo nekoliko prijedloga za igre na ledu za one koji su svladali osnovno kretanje na ledu:

 • Igre oponašanja – Jedan klizač je ispred drugoga i izvodi zadatke koje drugi treba oponašati. Možete raditi različite pokrete rukama i tijelom: čučanj, dotaknuti led rukom, poskoke. Pustite mašti na volju.
 • Parkiranje u garažu – Odredite i nacrtajte garažu (krug) promjera 50 centimetara. Krenite u vožnju i na znak nastojte se što prije parkirati u svoju garažu.
 • Kao “zvijezde” na ledu – Pogledajte s djecom natjecanje u klizanju na televiziji ili, još bolje, uživo. Skicirajte i opišite neke jednostavnije kretnje koje ćete poslije pokušati oponašati.

Nemojte sportsko druženje s djecom uzimati previše ozbiljno. Rezultati vaše “škole” najmanje su važni. Druženje, ohrabrivanje, smijeh, svladavanje straha i nestabilnosti, stjecanje novih iskustava, neprocjenjivi su saveznici.

Kakve klizaljke kupiti?

Najprimjerenija oprema su kvalitetne klizaljke. Do broja 35 uglavnom se upotrebljavaju prilagodljive dječje klizaljke, koje ne bi trebale biti previsoke. Za veće brojeve najprije treba razmisliti za što ćete ih upotrebljavati. Za učenje klizanja koje uključuje razne rekreativne elemente, kao što su skokovi, okreti i piruete, preporučuje se kožnate cipele koje moraju nuditi dovoljno potpore gležnju. Isto vrijedi i za hokejske klizaljke. Najbolje je da takve klizaljke nosi samo jedan korisnik jer se klizaljke oblikuju po nozi. Na tržištu se mogu odabrati plastične pancir-klizaljke, koje su na prvi dojam vrlo udobne i tvrde, ali nisu elastične. Naravno, zahtjevniji korisnici mogu nabaviti poluprofesionalne i profesionalne klizaljke, ako žele na ledu izvoditi i nešto više. Bez obzira na vrstu klizaljki preporučljivo je bar jedanput ili dvaput na sezonu nabrusiti klizaljke. Nakon svakog klizanja donji dio klizaljki (koji se zove nož) obavezno treba obrisati mekom krpom kako klizaljke ne bi zahrđale. Klizaljke su primjerene samo za hodanje po gumenom putu koji vas vodi od klupice do klizališta. Nikako ne smijete s njima stati na beton jer ćete ih pri tome odmah oštetiti.
Klizaljka treba udobno pristajati i prianjati uz petu, ali na vrhu treba biti dovoljno mjesta kako biste stavili dva prsta s jedne strane.

Klizaljke se obično mogu i unajmiti na klizalištu; upotrijebite klizaljke za umjetničko klizanje.

Noževi klizaljki za umjetničko klizanje imaju dva jako oštra brida, po jedan duž svake strane noža, što omogućuje klizaču klizanje na unutrašnjem ili vanjskom bridu. 

Oprema za klizanje:

 • klizaljke
 • kaciga / kapa
 • vodootporne rukavice
 • topla odjeća / kombinezon / nepromočive hlače
 • štitnici za koljena
 • štitnici za laktove.

Par savjeta za početak

 • Navucite klizaljke i pokušajte hodati u njima na normalnoj površini, ne na ledu. Dovoljno je desetak minuta hodati u klizaljkama da bi se stekao početni osjećaj za klizaljke i osjećaj ravnoteže.
 • Kada to postignete, otiđite na led i pokušajte održati ravnotežu. Uvijek gledajte pred sebe i pridržavajte se za ogradu ili osobu koja zna klizati.
 • Vrlo je važno naučiti kako pasti (vidi gore u tekstu).
 • Slijedeći korak je ustajanje. Naučite kako ustati – stanite na sve četiri i povucite stopala između dlanova. Tada ustanite.
 • Pokušajte ići prema naprijed tako što ćete se oslanjati na slabiju nogu i jačom se odguravati prema van i dijagonalno. Taj pokret će vas gurati naprijed. Ponovite koliko god je puta potrebno dok ne počnete kliziti po ledu. Ukoliko počnete dodavati snagu skočnim zglobovima i nožnim prstima dok se gurate prema naprijed, počet ćete klizati.
 • Zadnji korak je zaustavljanje. Kad se želite zaustaviti, ostavite jedno stopalo i klizaljku iza sebe, tako da su vam prsti okrenuti suprotno od vas. Nježno gurajte klizaljku iza sve dok ne stanete.

 

Članak i fotografija preuzeti su s Lukinog portala za djecu i obitelj.