prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako preživjeti tinejdžersko razdoblje (prvi dio)

Vaše je dijete ušlo u razdoblje puberteta. Nakon uspješnih prvih koraka, zubića, odlaska u vrtić i prebrođenih nižih razreda osnovne škole, svi roditelji gotovo u strahu očekuju razdoblje u kojem njihovo dijete postaje tinejdžer i time ulazi u najosjetljivije godine svog odrastanja.

Do nedavno tiho dijete, koje kao da se još jučer u svojoj sobi igralo igračkama, preko noći postala je mlada osoba koja vodi dugačke razgovore na telefonu, uređuje se satima u kupaonici i traži dopuštenje kako bi navečer što dulje moglo ostati vani. Mnogi su roditelji manje spremni na promjene nego što su to voljni priznati.

Najveći su roditeljski strahovi vezani uz mogućnost da se djetetu ne dogodi nešto loše i kako se ne bi donijele pogrešne odluke. Sveprisutan je i strah od kroničnog svađanja, nesuglasica i prepiranja oko toga što je dozvoljeno, a što nije. U nastavku pročitajte u kakvim se situacijama kao roditelj možete naći i kako postupiti u skladu s vlastitim principima i pravilima, ali istovremeno poštujući želje vašeg djeteta.

Izlasci

Vječna je borba između roditelja i djece kada tema o izlascima dođe na red uz nezaboravnu rečenicu koju ćete najvjerojatnije čuti više puta nego što biste htjeli: „Ali, zašto se ja moram vratiti do 23 sata kada svi smiju ostati dulje?“. Vi kao odrasla osoba znate kako svijet u koje vaše dijete prehrabro korača i nije najsigurnije mjesto i uvijek postoji mogućnost da određene situacije izmaknu kontroli, ali jedan tinejdžer toga nije svjestan. Izlasci s društvom nisu ništa loše i djetetu ih se ne bi trebalo uskraćivati, osim ako za to ne postoji konkretan razlog. Bitno je odrediti pravila i bez obzira na nagovaranja i pregovaranja, tih se pravila trebate držati. Vrijeme vraćanja kući trebalo bi biti u skladu s djetetovom godinama, a ako imate automobil u vašem kućanstvu, uvijek otpratite i otiđite po svoje dijete koje se vraća iz večernjeg izlaska. Ukoliko vaše dijete odlazi prespavati kod prijatelja, upoznajte prijateljeve roditelje i provjerite je li sve u redu. Imajte na umu kako dijete mora razvijati vlastitu samostalnost, sposobnosti ali i odgovornost. Uvijek nastojte biti upućeni s kime se druži, gdje izlazi i ako primijetite nešto neobično, reagirajte.

Simpatije, vezice i veze

Tinejdžerske su ljubavi uobičajene u njihovoj dobi. Mogu biti na razinama iskrenih simpatija ali isto tako mogu se pretvoriti u ozbiljnije veze. S djecom je potrebno razgovarati iskreno i otvoreno, iznijeti s čime se slažete, a s čime ne i postavite jasne granice. Ako simpatija prijeđe u pravu vezu, budite u pozadini i pratite razvoj situacije. Takav je stav nužan jer mladi u toj dobi bez obzira koliko možda djeluju odraslo, nisu dovoljno emotivno i psihički zreli za donošenje racionalnih odluka. Kao i u slučaju prijatelja, budite na oprezu s kime vaše dijete izlazi i ništa ne prepuštajte slučaju.

Različiti stilovi odijevanja

Mnogi tinejdžeri oponašaju slavne osobe i prate modne trendove kada u je u pitanju stil odijevanja. Pronalaženje vlastitog stila odijevanja gotovo je svim tinejdžerima bitna stavka u njihovim životima. Ukoliko ono ne odlazi u ekstreme, dozvolite djetetu eksperimentiranje odjećom jer to nije nešto oko čega biste trebali biti zabrinuti. Potrebno je samo pripaziti da dijete uvijek ide u školu prikladno odjeveno i da poštuje pravila institucije koja ne dozvoljava odjeću koja nije primjerena.

Društvene mreže i mobitel s kojim se spava ispod jastuka

Posljednjih nekoliko godina društvene su mreže zavladale svijetom. Facebook, Twitter, Instagram, različite aplikacije za dopisivanje, razlog su zbog kojeg vrlo vjerojatno često gubite strpljenje jer tinejdžeri gotovo nikada ne ispuštaju mobitele iz ruku. Kada trebate reagirati? U slučaju kada primijetite sljedeće znakove, važno je reagirati odmah i na vrijeme: vaše dijete ne spava dovoljno zbog kasno noćnih dopisivanja i dugotrajnih razgovora; popušta u izvršavanju školskih i izvanškolskih aktivnosti; zapostavlja druženja s prijateljima itd. Tinejdžeri nisu i ne mogu biti svjesni koliko mobiteli i društvene mreže oduzimaju vremena koje može biti kvalitetnije utrošeno i često nemaju kontrolu nad vremenom koje provode na taj način. Bitne su granice koje ćete odrediti i u kojim će trenucima mobitel biti izostavljen: učenje, pisanje zadaća i pripreme za testove, za vrijeme izvanškolskih aktivnosti, obiteljska druženja i zajednički obroci. Ako dijete nosi mobitel u školu, podsjetite ga kako nije dozvoljeno koristiti mobitel za vrijeme nastave. U slučaju ako dijete ipak koristi mobitel i zbog toga biva kažnjeno od strane škole, dopustite da osjeti posljedice svojih odluka i ponašanja.

Izvor:

http://www.scholastic.com/parents/resources/article/stages-milestones/survive-your-middle-schoolers-changing-behavior