prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako se hranimo?

Učenici 7.-ih i 8.-ih razreda osnovne škole” Antun Matija Reljković” iz Bebrine su zajedno s nastavnicom Sanjom Kokanović proveli anketu o vlastitim prehrambenim navikama.

Anketu smo proveli u siječnju 2023., u veljači analizirali rezultate i razmišljali o njima. Prehrana u adolescentskoj dobi je vrlo važna, ali takve navike se ne usvajaju tek u toj dobi nego puno ranije u svojim obiteljima.

Zaključili smo kako malo više od polovice ispitanika doručkuje ujutro, svaki dan- to je činjenica na kojoj treba poraditi- poboljšati.

Malo više od polovice ispitanika misli da se hrani zdravo- to je činjenica koja nas zabrinjava. Tek trećina ispitanika misli da se hrani zdravo.
Većina ispitanika jede 3 ili više puta na dan, što i nije loša navika.60% ispitanika tvrdi da pije dovoljno tekućine. Rezultat nije loš, ali mogao bi biti bolji, posebice ako promislimo da je riječ o osobama u pubertetu.

Ako biraju između voća i povrća – pobjednik je voće. Ali, ako mogu birati između voća i slatkiša, slatkiši pobjeđuju. Na tome bi trebalo poraditi. Većinom ispitanici uz meso jedu i salatu, što je pohvalno! Gotovo 80% ispitanika svaki dan jede voće ili povrće što je također pohvalno! Više od 90% ispitanika kod kuće jede kuhan ručak- što je odlično. Ovaj podatak nam govori da svjesnost o važnosti zdrave prehrane u učenike usađuje obitelj, pohvalno!! Više od 60% ispitanika pojede kod kuće neki obrok iako nisu baš ljubitelji tog jela!

75% ispitanika je pokušalo napraviti neko jednostavno jelo. To je jako važno, jer je riječ o populaciji učenika za koje je poželjno osamostaljivanje i samostalnost. Tek 35% ispitanika pomaže kod kuće u pripremi obroka. To je također područje na kojemu se može i treba poraditi.