prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Knjiga je san koji držite u ruci

Projektom “Knjiga je san koji držite u ruci” u Osnovnoj školi don Lovre Katića obilježena je Godina čitanja (2021.), a aktivnosti su se nastavile i tijekom 2022. godine.

Učiteljice Hrvatskoga jezika priredile su niz aktivnosti koje su promocijom kulture čitanja doprinijele poticanju čitalačkih interesa, razvoju čitalačke pismenosti i osposobljavanju učenika za aktivno i kritičko čitanje. Prva aktivnost je bila traženje mudrih izreka o čitanju i njihovo tumačenje. Nakon toga učenici su izabrali najljepšu, Knjiga je san koji držite u ruci, i time dali naziv projektu. Izradili su razredni pano s izrekama o čitanju. Učenici su dobili zadatak predstaviti najdražu knjigu (prezentacijom ili videouratkom). Najbolje predstavljena knjiga, nakon odabira učenika, bila je jedna od lektira u ovoj školskoj godini.

Kako bi se istaknula važnost čitanja na vlastitome jeziku te potaknula svijest o vlastitoj književnoj baštini, u središtu ovogodišnje manifestacije bili su hrvatski autori. Mjesec hrvatske knjige obilježen je čitateljskim susretom. Bila je to prilika za razmjenu dojmova o omiljenim autorima i književnim djelima, ali i za zabavu jer su učenici mogli izabrati bilo koju naslovnicu iz naše knjižnice i pomoću nje se predstaviti ostalim učenicima. Učenici su se složili da im je jako drag roman Nade Mihelčić Zeleni pas, koji su čitali kao lektiru te su odlučili da će tema sljedećega susreta biti roman Bilješke jedne gimnazijalke koji su izabrali za čitanje.

Tijekom prosinca učenici su sudjelovali u nagradnome natječaju Hohoho. Inspirirani pročitanim djelom, imali su zadatak izraditi naslovnicu i sažetak Božićne priče. Našao se tu Kokov božićni san, Božićna misterija Ulice lipa, Božić u dvorcu Oleha bana, Zagonetna čestitka….Najbolji radovi nagrađeni su prigodnim poklonima, knjigama. Učenici su istraživali motiv ljubavi u hrvatskoj narodnoj pjesmi. Uživali su u radosti čitanja naglas čitajući ljubavne narodne pjesme. Ilustrirali su pjesme u obliku slikovnice, izradili čestitke za Valentinovo ispisane stihovima iz narodnih pjesama te istražili koje se riječi ponavljaju u narodnim pjesmama i odredili im značenje. Izradili su digitalni rječnik.

Svjetski dan pjesništva bio je posvećen Zvonimiru Balogu. Učenici su se upoznali sa stvaralaštvom Zvonimira Baloga. Izrađivali su Blackout pjesme te stvarali nove pjesme sastavljene od Balogovih pjesama. Posebno su istražili zbirku Veseli zemljopis jer su učenici izrazili želju za sudjelovanjem na ovogodišnjoj Balogijadi. U školskoj knjižnici postavili su izložbu likovnih radova inspiriranih pjesmama autorice Vesne Parun. Učenici dramske skupine čitali su stihove Vesne Parun. Zaigrali su igru Escape room. Igrači su sljedeći tragove, došli do glavne nagrade zbirke pjesama Vesne Parun Zore i vihori.