prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Književni susret prvašića

U školskoj 2021./22. godini u Osnovnoj školi Otona Ivekovića, Zagreb održan je virtualni susret s književnicom Željkom Horvat – Vukelja. Za taj su se susret učenici prvog razreda i učiteljica dobro pripremali.

Književni susret u školi interakcija je učenika s osobom koja je do tada bila samo ime na koricama neke knjige. Samim upoznavanjem razvijaju se komunikacijske vještine, potiče se kritičko razmišljanje, ali i mašta kojom se stvaraju nove priče.

Zna se da je svakom prvašiću polazak u prvi razred najvažniji događaj u životu. Svakom se djetetu miješaju osjećaji uzbuđenja, radosti, ali često je prisutan i osjećaj straha. Velika je uloga roditelja, ali i učitelja da na što bezbolniji način polaznicima škole predstavi jedan novi svijet. Upravo zbog toga, već u prvom tjednu, učiteljica je učenicima pročitala najnoviju simpatičnu priču “Žinko u školi poznate književnice Željke Horvat – Vukelja. Na koricama knjige je pisalo: Priča koja će svakom prvašiću olakšati polazak u prvi razred. Glavni je lik ove priče ježić Žinko koji kreće u školu. Prvašićima se priča svidjela na prvu, te je knjiga zablistala u punom sjaju.

Učenici su ilustrirali glavnog lika skupljajući lišće sa školskog dvorišta, a usput su naučili i razlikovati list breze, hrasta i javora te su se susreli s pojmom listopadno drveće. Priču su dramatizirali glumeći likove štapnim lutkicama. Učenici su uz pomoć učiteljice osmislili svoju brojalicu Žinko u školi, a zatim su osmislili i uvježbali koreografiju.

Slušajući “Željkine priče” na jednom obrazovnom portalu, književnica Željka Horvat – Vukelja očarala je učenike svojim pričama i uvela ih u novi svijet pripovijedanja. Učenici su tako pripovijedajući svoje priče, oživjeli razne predmete iz svoje okoline.

Učiteljica je učenicima predstavila i “Slikopriče” iste autorice, a najviše ih se dojmila priča “Tri ljubavi gospođice četke”. Učenici su tu priču naučili prepričavati po pripovjednoj stazi (“Kreativni pristup lektiri”, Marina Gabelica, Dubravka Težak).

Na poticaj učiteljice, odlučili su književnicu pozvati u goste. Susret se zapravo dogodio online. Ne trebam ni opisivati dječje oduševljenje kada se književnica obratila uživo upravo njima. S ponosom su joj predstavili svoju brojalicu prema priči “Žinko u školi”. Pokazali su joj i prepričavanje priče “Tri ljubavi gospođice četke” po pripovjednoj stazi.

Nakon ugodnog razgovora, bogatiji za još jednu priču, dobili su veeliku pohvalu od popularne književnice. Književnica će našu brojalicu upotrijebiti kao motivaciju u književnim susretima s nekom novom djecom. Bio je to dovoljan poticaj da čitamo, maštamo i stvaramo dalje. A strah od škole, ako je i bio prisutan, već je davno izblijedio…