prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Knjižica breljanskih toponima

Pod vodstvom učiteljica Hrvatskoga jezika Gorane Babić i Vanje Sokol učenici Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Brela su istraživali breljanske toponime te su ih istraživačkim radom pobliže upoznali. Neki od tih toponima već polako padaju u zaborav, jer se odnose na napuštene dijelove mjesta. Projekt se provodio tijekom drugog polugodišta. U njemu su sudjelovali učenici 6., 7. i 8. razreda.

Iz tiska je izašla dugo očekivana “Knjižica breljanskih toponima”, čije su tiskanje sufinancirali TZO Brela i Centar izvrsnosti SDŽ u sklopu projekta Čuvari baštine. Toponime su istražili učenici Josip Šošić (6. r.), Andrea Filipović, Tena Ivanac, Stipe Ursić i Marko Vrančić (7. r.), Ivo Bartulović, Adrian Dujam Jakir, Grgur Vrcić, Iva Vukić i Roko Zelić (8. r.). Oni su obavili terensko istraživanje sa svojim bakama, djedovima, prabakama i susjedima. Podatke su potom unijele učenice: Marta Juričić, Korina Kristić, Ivana Raos, Lara Sokol, Lucija Šošić i Agata Zelić (8. r.).

Crteži su djelo Nikoline Bartulović, Tome Filipovića (7. r.), Lare Sokol i Agate Zelić (8. r.). Prijevod najznačajnijih toponima na engleski jezik potpisuje prof. Gorana Babić koja je po struci i prof. Engleskoga jezika. Učenici su izradili i prezentaciju o projektima Breljanski toponimi i Napoleon u mom zavičaju. Interaktivnu kartu izradili su zahvaljujući TZO Brela (koja je dopustila korištenje njihove karte Brela kao predloška). Na karti su objašnjenja naziva najpopularnijih breljanskih lokaliteta, te nekih široj javnosti nepoznatih breljanskih kulturno-povijesnih lokaliteta. Učenici su također s učiteljicom povijesti Valentinom Lasić i učiteljicom Informatike izradili pomoću 3D printera model Napoleonove ceste. Ta cesta je u rujnu 2017. uvrštena u registar kulturnih dobara RH te postala poučna pješačka staza dostupna posjetiteljima.

Učenici su prikupili građu za knjižicu uz pomoć brojnih kazivača iz mjesta. U provedbi cijelog ovog projekta imali su financijsku potporu TZO Brela i Centra izvrsnosti SDŽ. Sve ove rezultate ovh dvaju vrijednih projekata učenici će predstaviti u Solinu u prostoru Amfiteatra na Festivalu izvrsnosti u četvratak, 2. lipnja 2022. godine, u 18 sati.