prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Korak bliže e-Učitelju: Office365 edukativna radionica

Djelatnici su Gimnazije Vukovar i OŠ Dragutina Tadijanovića u sklopu edukacija e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt) sudjelovali na drugoj edukativnoj radionici pod nazivom Officem 365.

Korak je bliže e-Učitelju svakako radionica vezana za temu Office 365. U sklopu edukacija odgojno-obrazovnih i administrativnih djelatnika svih 150 škola uključenih u projekt “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)”, 10. listopada 2016. godine, djelatnici OŠ Dragutina Tadijanovića ponovno su ugostili djelatnike Gimnazije Vukovar i osigurali prostor i uvjete za provođenje druge edukacije po redu. Ovog puta naš već dobro poznati predavač Dubravko Bobovec – Algebrin sistemski inženjer za Microsoftove tehnologije i IT trener, proveo nas je Microsoftovom platformom temeljenoj na cloud tehnologiji Office365 koja omogućuje uporabu nekih od najkorištenijih Microsoftovih alata za suradnički rad i komunikaciju u online okruženju.

Započeli smo alatom Exchange Online kako bi pristupili elektroničkoj pošti, kalendaru i kontaktima, konfigurirali ga i promijenili korisničke parametre, a dobili smo i napredna znanja vezana za migraciju podataka i integraciju alata s postojećim Exchange okolinama. U kalendar smo naravno svi (poput vrijednih učenika) dodali nadolazeći webinar „Iskustva iz Finske – Osnaživanje učenika za održivu budućnost kroz smisleno učenje“.

Alat SharePoint Online naučili smo koristiti kao sigurno mjesto za pohranu, organizaciju i zajedničko korištenje informacija i pristupanje njima putem gotovo svih uređaja. Alat se pokazao izvrsnim za suradnju i dijeljenje informacija.

Posebno se zanimljivim pokazao rad u online okruženju Yammer. Kreiranjem grupa, uvjerili smo se da se radi o sigurnoj društvenoj mreži idealnoj za naše škole. Yammer omogućuje učenicima i nastavnicima međusobno povezivanje, zajedničko korištenje informacija i organizaciju projekata radi bolje zajedničke suradnje i učenja te iz tog razloga i nastavljamo sa korištenjem Yammera kroz razmjenu iskustava sudionika edukacije u virtualnom okruženju, putem EDU_Office365 grupe.

S obzirom da smo putem Swaya kreirali zanimljiva izvješća i predmetne materijale poput dinamičnih priča, morali smo ih nekako podijeliti. OneDrive pokazao se izvrsnim upravo za tu namjenu. Sway nas je podsjetio na dobro znani PowerPoint ali zbog dinamike izmjene sadržaja, dizajna templateova, brzog i jednostavnog unošenja multimedijalnih sadržaja i jednostavnosti korištenja, Sway će svakako postati sastavni dio nastavnog procesa, kako u nastavi tako i za nastavu.

Svoje digitalne OneNote bilježnice koristili smo tijekom cijelog predavanja za bilježenje i pohranjivanje novih informacija i znanja, a na kraju za razmjenu iskustva, zajedničko i istovremeno  korištenje  svih pojedinačno pohranjenih informacija. Pomoću programa OneNote u sklopu nastavnog procesa moguće je raditi bilješke, zajednički stvarati predavanja, poticati suradnju te dijeliti i ocjenjivati odrađene zadatke.

Bilo je tu još mnogo zanimljivosti i u svakom slučaju uporaba Office Web aplikacija i odlazak u cloud ponudilo nam je niz prednosti nad desktop varijantama poput mobilnosti i fleksibilnosti jer sada istu radnju možemo obavljati putem bilo kojeg dostupnog uređaja poput mobitela, tableta i laptopa. Isto tako osigurana nam je jednostavnost u pristupu, dijeljenju i kontroli dokumenata što uvelike osigurava  i olakšava suradnju i povezanost učenika i nastavnika. U svakom slučaju, naša poruka nakon ove edukacije glasi: Aktivirajte Office365!