prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Kultura turizma – Read Zagreb, live Zagreb”

Učenici Industrijske strojarske škole u drugom obrazovnom razdoblju školske godine 2021./2022. uključeni su u višegodišnji projekt Turističke zajednice grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade “Kultura turizma”. Voditeljica projekta za školu, uz ravnatelja Nenada Pavlinića, nastavnica je Iva Bojčić.

Prof. Bojčić je, u suradnji s prof. Ivanom Macan i voditeljicom praktične nastave Kristinkom Lemaić, organizirala brojne aktivnosti koje će sustavnom edukacijom podići svijest učenika o vlastitom gradu i upoznati mlade s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima Zagreba.

Projekt je na nivou Škole nazvan “Read Zagreb, live Zagreb”, a kako bi aktivnosti učenika bile u skladu s nazivom, učenici su uz stručno vodstvo obišli Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu (NSK). Učenici su saznali da je NSK središnja knjižnica Republike Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu. Kao stožerna ustanova hrvatske kulture, znanosti i obrazovanja, NSK je javna ustanova od nacionalnog značenja čiji je vlasnik i osnivač Republika Hrvatska. Knjižnica obavlja knjižnične i informacijske djelatnosti nacionalne knjižnice Republike Hrvatske i središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu te znanstveno-istraživačku i razvojnu djelatnost radi izgradnje i razvoja knjižničnog sustava Republike Hrvatske. U sve to učenici su imali priliku uvjeriti se uživo, a u neformalnom razgovoru s djelatnicima NSK učenici su podijelili iskustva izrade već treće kućice za knjige, male slobodne knjižnice koje rade na principu “Posudi, čitaj i vrati ili doniraj knjigu”. Djelatnici NSK pohvalili su učenike za aktivan doprinos isticanju važnosti pisane riječi te načinu na koji žele učiniti knjigu dostupnu svima i potaknuti građane na čitanje. Djelatnici NSK iskazali su interes da donacijom knjiga obogate male slobodne knjižnice, a posebno kućicu za knjige koja je trenutno u izradi u okviru projekta “Kultura turizma – Read Zagreb, live Zagreb”.

Jednako zanimanje kao posjet NSK-u, kod učenika je izazvala i šetnja središtem Zagreba te posjet Muzeju iluzija. Učenici su imali priliku za intrigantno vizualno, osjetilno i edukativno iskustvo. Oduprli su se gravitaciji u kosoj sobi, doživjeli kako im se prijatelji, pa čak i nastavnice u pratnji pred očima povećavaju, izgubili su se u beskonačnosti Sobe ogledala te su se u konačnici konačno popeli na strop i podvig ovjekovječili fotografijom u Obrnutoj sobi! Uživali su u najvećoj zbirci holograma u ovom dijelu Europe, zagledali se u svaku optičku iluziju i dobro promotrili svaku instalaciju. One su sjajan, zaigran podsjetnik da naše pretpostavke o svijetu koji vidimo ponekad stvarno jesu samo to – pretpostavke!

Voditeljica razgledavanja u Muzeju iluzija pobrinula se da učenici nauče mnogo o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te da bolje razumiju zašto oči vide stvari koje mozak ne razumije. Učenici škole u odjelima školske radionice vrijedno nastavljaju s izradom kućica za knjige i vesele se novim aktivnostima u projektu “Kultura turizma – Read Zagreb, live Zagreb”.