prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Let’s stick together

U školskoj, pandemijskoj, godini 2020./2021., Privatna gimnazija i strukovna škola “Svijet” iz Zagreba započela je Erasmus+ projekt pod nazivom “Traces of our ancestors – European regions in the course of time”. Projekt je nastao na idejama međusobnog upoznavanja i ispreplitanja povijesti i sadašnjosti škola partnera.

Projekt vodi srednja škola iz Neussa, Njemačka, a osim škole u projekt su uključeni i partneri iz Bernalde (Italija), Rio Mariora (Portugal) i Szubina (Poljska). Cilj projekta je prepoznati tragove naših “predaka”, tko su oni bili i kojim su djelovanjima doveli pojedinačne države Europe do današnjeg položaja – punopravnih članica Europske unije. Projekt je od početka imao puno izazova. Onaj očigledni je naravno bila pandemija, zbog koje su punu godinu dana isključivo surađivali online. Drugi izazov je bio više motivirajući, a to je sama činjenica da su države tijekom svoje povijesti prolazile vrlo različite faze u razvoju do modernih demokratskih država te povezivanje upravo tih povijesnih specifičnosti je bio onaj segment koji čini ovaj projekt jedinstvenim.

Prvi susret “offline” na pravoj mobilnosti, uspjeli su ostvariti u veljači školske godine 2021./2022., kada su posjetili Rio Maior u Portugalu. Tijekom tjednim događanja posjetili su između ostalog lokalnu solanu (od važnog ekonomskog značaja za cijelu regiju) te rimske iskopine (od važnog kulturnog značaja za cijelu regiju). Povijest Portugala vezana je za povijest mora i moreplovstva, stoga su naravno posjetili Lisabon te obližnja mjestašca poznata po surferskoj kulturi. Za malu hrvatsku delegaciju to je bio veliki iskorak.

Drugi susret uspješno su organizirali i realizirali u Zagrebu, krajem ožujka 2022.godine. Susret je tematski nazvan “Let’s stick together” i u pet radnih dana, što radionica, što izleta, uspješno su odradili zadatke. Izleti u Rijeku i Varaždin, osim upoznavanja samog Zagreba, zaokružili su povijesnu priču o razvoju hrvatskih gradova kroz povijest, a iznimno su zadovoljni radionicom koju je organizirala Kuća Europe u Zagrebu. Svi partneri još jednom su se podsjetili o glavnim vrijednostima na kojima leži EU i njezine institucije te koliko je ključno participativno djelovanje mladih za budućnost Europske unije.