prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Matematika u zdravoj prehrani

Ove školske godine pokrenuli su projekt “Matematika u zdravoj prehrani” ne samo u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci već i u Srednjoj školi Ilok.

Sam projekt se sastoji od velikog niza aktivnosti, ali započinje s kratkim istraživanjem o prehrambenim navikama, te načinom života učenika. U istraživanju je sudjelovalo 40 učenika, od kojih je 24 dječaka i 16 djevojčica, od kojih je 24 s manje od 18 godina, a punoljetnih je 16. Za obradu podataka, naravno zatražili su i suglasnost roditelja.

Ispitanici su prosječne visine 170 cm, a masa im je u prosjeku 70 kilograma. Kada se podatci ovako sagledaju, situacija je idealna.

Na upit jesu li ikada čuli za ITM (indeks tjelesne mase) 85 % ispitanika odgovara da jeste, ali 63 % njih ne zna kako se izračunava i o čemu sve ovisi. U anketi se nalazila poveznica i otvaranjem iste, učenici su mogli naučiti što je to ITM, o čemu ovisi, ali i izračunati svoj ITM. Rezultate možete vidjeti na dijagramu u prilogu:

Ovdje se najbolje vidjelo da statistike i nisu tako idealne.

 

Slijedio je niz pitanja o prehrambenim navikama, pomoću kojih smo došli do zanimljivih zaključaka. 55 % učenika brine o svojoj prehrani, te u prosjeku konzumiraju tri obroka dnevno. 65 % ispitanika svaki dan jede svježe voće, ali njih 40 % ne jede povrće. Salate uz obroke izbjegava 20 % ispitanika.

Nakon toga dolazi zabrinjavajući dio ankete. Iako se brinu o prehrani, trude se jesti zdravo čak 80 % učenika svakodnevno konzumira pekarske proizvode (kruh, peciva, kolače), a njih 60 % konzumira gazirana i zaslađena pića, te energetska pića na dnevnoj razini. 98 % učenika barem tri puta tjedno jede meso i mesne prerađevine i većina ih preferira bijela mesa. Na upit smatraju li da je njihova prehrana zdrava, mišljenja su podijeljena.

Slijedio je niz pitanja o prehrambenim navikama, pomoću kojih smo došli do zanimljivih zaključaka. 55 % učenika brine o svojoj prehrani, te u prosjeku konzumiraju tri obroka dnevno. 65 % ispitanika svaki dan jede svježe voće, ali njih 40 % ne jede povrće. Salate uz obroke izbjegava 20 % ispitanika.

Nakon toga dolazi zabrinjavajući dio ankete. Iako se brinu o prehrani, trude se jesti zdravo.

60 % učenika uz mobitele, računalo i TV provode više od tri sata dnevno – uglavnom igraju arkadne igrice ili gledaju serije i filmove na Internetskim platformama.

 

Svjesni su da će takav način života brzo ostaviti posljedice na njihovo zdravlje.

 

Nadalje, pokazalo se da u našim krajevima, s obzirom na životne i prehrambene navike naglo raste broj kroničnih i na žalost u većini slučajeva nasljednih bolesti.  45 % ispitanika u svojoj užoj obitelji ima članove koji imaju zdravstvene probleme vezane uz krvni tlak, dijabetes i bolesti štitnjače.

Svi ispitanici vjeruju da svatko od nas uz uloženi trud, samodisciplinu i volju mogu izmijeniti svoje životne i prehrambene navike. Nadamo se da ćemo kroz ostale aktivnosti ovog projekta uspjeti poboljšati rezultate ulaznog istraživanja.