prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni dan muzeja

Temom „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“ muzeji diljem Hrvatske obilježit će 18. svibnja 2021. raznolikim programima svoj dan – Međunarodni dan muzeja.

Nositelj manifestacije i ove je godine Muzejski dokumentacijski centar (MDC) na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine, a ovogodišnjom temom „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“ Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu pozvao je muzejsku zajednicu na promišljanje o novim održivim muzejskim modelima koji će kroz društveni angažman, racionalno korištenje resursa i stvaranje inovativnih kulturnih doživljaja odgovoriti na socijalne, ekonomske i klimatske izazove današnjice.

Kako su potresi ponovno otvorili pitanje muzejskih čuvaonica Etnografski muzej u Zagrebu u suradnji s Gradom Zagrebom, Muzejom za umjetnost i obrt, ICOM HR i Muzejskim dokumentacijskim centrom 18. i 19. svibnja organizira konferenciju “Muzejske čuvaonice – od brige o zbirkama do politike sabiranja” na kojoj će sudjelovati četrdesetak stručnjaka koji će govoriti o tome kolike su potrebe zagrebačkih muzeja za čuvaonicama, gdje i kako čuvamo muzejsku građu u Hrvatskoj, te predstaviti niz primjera uređenja, preseljenja, ali i privremenih rješenja za smještaj građe koja su nam nametnuli potresi. Muzejski dokumentacijski centar na konferenciji će predstaviti rezultate prvog velikog istraživanja uvjeta u kojima čuvamo baštinu.

U obilježavanju Međunarodnog dana muzeja sudjeluju i muzeji koji su zbog posljedica potresa zatvoreni pa tako Hrvatski povijesni muzej, nakon više od godinu dana stanke u Klovićevim dvorima otvora izložbu „Mač – jednom davno …“ kojom će posjetiteljima približiti mitsko oružje kojim su se „stvarala i rušila carstva, krojile granice i oblikovala povijest svijeta“. Nacionalni muzej moderne umjetnosti poziva na besplatan razgled njegovog novog postava, Muzej za umjetnost i obrt na izložbu „Rafael – na ishodištu mita“, a kao poseban dio programa putem društvenih mreža će emitirati video koji otkriva mišljenje opće javnosti o budućnosti muzeja, njihovom opravku i ponovnom oživljavanju.

Hrvatski muzej turizma u Opatiji nudi izložbu “Opatijski album Toše Dapca”, Samoborski muzej radionicu za djecu nazvanu po Ferdi Livadiću – “Ferdionica”, Hrvatski muzej naivne umjetnosti da okusite slatke i slane zalogaje inspirirane njihovom zbirkom, a Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu u bogatom programu ima i oslikavanje murala. Muzej grada Pazina izložbom “Dobro došli! – 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri” vratit će nas u ožujak 1946. godine kad još nisu bile definirane poslijeratne granice između Italije i Jugoslavije, dočarati ozračje koje je vladalo u Zonama A i B i rekonstruirati put kojim je Komisija obilazila Julijsku krajinu, dok će Muzej Brodskog Posavlja izložbom „Sakupljamo zajedno – prinove 2016.-2020.“, kroz odabir muzejskih predmeta sakupljenih u proteklih pet godina s područja grada Slavonskog Broda i Brodskog Posavlja, publici približiti tradicionalne funkcije prikupljanja, čuvanja i prezentiranja baštine.

Zanimljiv program priredio je i Muzej grada Koprivnice koji će uz otvorenje izložbi, koncerta, različitih prezentacija muzejskoga rada organizirati događanje za građane – u opuštenoj atmosferi u sklopu „Muzejske biciklijade – od Zrinskog do Generalićevog trga“ provesti će ih umjetničkom rutom koja uključuje posjet Galeriji Ivan Sabolić, grobu Ivana Ganeralića u Sigecu, Galeriji naivne umjetnosti i Galeriji Josip Generalić u Hlebinama.

Da muzealci u ovim zahtjevnim vremenima imaju vizije svoga budućeg rada potvrđuju stručnjaci Muzeja grada Šibenika koji će prezentirati u „živo“ putem trenutno najpopularnije društvene mreže Facebooka, projekte koje planiraju u skoroj budućnosti. To nas ohrabruje i pokazuje da ova naša hrvatska zajednica nije pred aktualnim nedaćama stala već želi baštinu istraživati i komunicirati je kako bi ona postala globalno prepoznatljiva.

Cjelokupni program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja dostupan je na mrežnim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Raspored događanja po gradovima