prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Međunarodni istraživački dan za učenike

Skupina učenika četvrtih razreda Gimnazije Vukovar, u sastavu Stipe Vidović, Robert Rubčić, Marko Anđić, Denis Jocković, Luka Namačinski, Megi Brekalo i predmetna nastavnica Karolina Dvojković, dana 14. ožujka 2017. godine imali su priliku poslušati predavanja i sudjelovati u radu Međunarodnog istraživačkog dana.  
 

 

Međunarodni istraživački radni dan za učenike pod nazivom International Masterclasses – Hands on Particle Physics održao se po treći put na Odjelu za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 

I ove godine od veljače do travnja na fakultetima i institutima diljem svijeta više od 10 000 srednjoškolaca provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu “Large Hadron Collider” (LHC) smještenom na CERN-u (Europski laboratorij za fiziku elementarnih čestica). Globalna, svjetska razina ovog događanja odražava prirodu planetarne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica, koja se  najviše ostvaruje kroz CERN. 

Ovogodišnji program Međunarodnog istraživačkog dana za učenike započeo je pozdravnim govorom i dobrodošlicom koje su održali pročelnik Odjela za fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera u  Osijeku, izv. prof. dr. sc. Branko Vuković i doc. dr. sc. Denis Stanić. Nakon toga slijedila su predavanja „Fizika čestica danas “ i „Eksperimenti: Kako smo otkrili Higgsov bozon?“ koja je održao znanstveni savjetnik dr. sc.  Vuko Brigljević, IRB (Institut Ruđer Bošković) – Zagreb, zatim „Uvod u zadatak“ znanstveni suradnik dr. sc. Saša Ceci, IRB (Institut Ruđer Bošković) – Zagreb, te „Demonstracija analize podataka“ – metoda analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) mag. phys. Benjamin Mesić, IRB (Institut Ruđer Bošković) – Zagreb. 

Nakon što su predavači upoznali učenike i profesore s tematikom prionulo se na praktičan rad, analizu podataka CMS detektora. Sudarivač čestica LHC fizičari koriste za studiranje najelementarnije građe materije. Istraživanja na CERN-u znatno unapređuju i produbljuju naše razumijevanje subatomskog svijeta, strukture i razvoja svemira. Rezultati istraživanja na CERN-u se prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i široke javnosti. Međunarodni nastavni dan omogućuje srednjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najizravniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti učenicima iskustvo jednog stvarnog radnog dana znanstvenika. Učenici taj dan rade rame uz rame s znanstvenicima i mogu osjetiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi učenici stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara izravno uključenih u istraživanja. Učenici analiziraju produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima. Četiri eksperimenta: ATLAS, CMS, LHCb i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. Zanimljivo je da učenici mogu u podacima koje analiziraju, ponovo otkriti Higgsov bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije dvije godine, a čije je otkriće nagrađeno Nobelovom nagradom.

Pozorno prateći upute voditelja radionica, učenici su, vjerovali ili ne, uistinu otkrili, među ostalim  česticama, i Higgsov bozon. Atmosfera na međunarodnom istraživačkom danu bila je iznimno poticajna za sve sudionike. Voditelji su ostvarili svoj cilj, popularizirati fiziku i omogućiti učenicima nesvakidašnji događaj biti znanstvenik na jedan dan. 

Završni dio događanja bila je video konferencija. Putem video veze s CERN-om Švicarska i institucijama sudionicima u drugim zemljama, a dana 14. ožujka 2017. su to bili: Osijek-Hrvatska, Genova-Italija, Jeruzalem-Izrael i Sao Paolo-Brazil, polaznici su prezentirali rezultate svojih istraživanja baš onako kako to rade i fizičari u međunarodnim kolaboracijama. Masterclasses – Hands on Particle Physics omogućuje suradnju na svim razinama, od srednjih škola do fakulteta. Zadovoljni učenici, profesori i organizatori već su zakazali ponovni susret za godinu dana.

Glavni koordinator International Masterclasses je dr. Uta Bilow, Technical University Dresden, u uskoj suradnji s programom QuarkNet i International Particle Outrach Group (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih četica dostupniju široj javnosti.